23.02.2024.
HomeSvijetRusija optužila Ameriku da je ‘direktni saučesnik’ u obaranju ruskog vojnog aviona

Rusija optužila Ameriku da je ‘direktni saučesnik’ u obaranju ruskog vojnog aviona

Rusija je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a optužila Sjedinjene Američke Države da su “direktni saučesnik” u rušenju ruskog vojnog transportnog aviona prošlog mjeseca iznad Belgorodske oblasti, a Washington je optužio Moskvu da je ispalila najmanje devet sjevernokorejskih balističkih raketa na Ukrajinu, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Zamjenik američkog ambasadora u UN-u Robet Wood optužio je Rusiju da je ispalila najmanje devet sjevernokorejskih balističkih raketa na Ukrajinu i rekao da Rusija i Sjeverna Koreja moraju odgovarati jer su time prekršile rezolucije Vijeća sigurnosti. I Moskva i Pjongjang su ranije negirali optužbe Washingtona da je Sjeverna Koreja isporučila rakete Rusiji.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je na sjednici Vijeća sigurnosti o Ukrajini da je SAD “direktni saučesnik” u rušenju ruskog vojnog transportnog aviona prošlog mjeseca iznad Belgorodske oblasti u Rusiji.

Napad na pekaru i restoran

Nebenzja je istakao da Rusija posjeduje nepobitne dokaze da su ukrajinske snage koristile američke rakete “Patriot” prilikom obaranja ruskog aviona 24. januara kada su poginule 74 osobe, uključujući 65 zarobljenih ukrajinskih vojnika koji su bili predviđeni za razmjenu.

Rusija je zatražila održavanje sjednice Vijeća sigurnosti zbog ukrajinskog napada u subotu na pekaru i restoran u istočnoj Ukrajini u kojem je poginulo najmanje 28 osoba, a u kojem je koristila rakete sa Zapada.

Viši ukrajinski diplomata u UN-u Serhij Dvornik optužio je Rusiju da zloupotrebljava Vijeće sigurnosti “za širenje lažnih informacija”. Wood je rekao da SAD žali za svim civilnim žrtvama, ali je napomenuo da je Rusija jedini agresor u ratu u Ukrajini.

IZVOR: AGENCIJE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti