19.05.2024.
HomeNovostiTestiranje na koronu u Tuzli ovisno o donacijama: Nema donacija, nema testova,...

Testiranje na koronu u Tuzli ovisno o donacijama: Nema donacija, nema testova, logično???

Zbog nestašice transportnih podloga i briseva za Covid-19, neophodnih za uzimanje uzoraka Dom zdravlja Tuzla je obustavio uzimanje uzoraka na Covid- 19, koji se dalje prosljeđuju na analizu u referentne laboratorije.

“Javna zdravstveno-nastavna ustanova Dom zdravlja Tuzla „Dr Mustafa Šehović“ Tuzla, nije nadležna za nabavku i distribuciju transportnih podloga i briseva na COVID-19. Žao nam je što su mnogi pacijenti vraćeni zbog nedostatka transportnih podloga i briseva, koje nismo dobili iz UKC-a Tuzla. Nadamo se da će UKC Tuzla brzo riješiti problem nedostatka transportnih podloga i briseva, nakon čega možemo nastaviti sa uzimanjem uzoraka na COVID-19”, navodi se u saopštenju tuzlanskog Doma zdravlja.

Kontaktirali smo i direktora UKC Tuzla Vahida Jusufovića, koji je za FTV rekao da UKC Tuzla nije dužan dostavljati transportne podloge niti briseve, jer to po rasporedu radi Zavod za javno zdravstvo TK. Iz Doma zdravlja nam se nisu ni javljali tim povodom, niti tražili transportne podloge i briseve. Kada je u pitanju UKC Tuzla, zna se šta je čija nadležnost i sistem funkcioniše, rekao nam je Jusufović.

No s druge strane FTV je kontaktirala i ministricu zdravstva i predsjednicu Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK Dajanu Čolić koja pojašnjava: “Istina da su do sada korišteni testovi, ali i propratni potrošni materijal, brisevi i transportni mediji, koji su stizali putem donacija. Međutim, donacija nema izvjestan period. To je bio signal UKC Tuzla da pristupi proceduri javne nabavke PCR testova. Sa druge strane, obaveza onog ko pruža uslugu uzorkovanja je bila da nabavi potrošni materijal. Na stranu sve, čini se da prebacivanje odgovornosti postalo nacionalni sport kod nas, te se stiče dojam da se svaka situacija koristi u dnevno-političke svrhe. Obezbijedili smo nešto potrošnog materijala, koji će biti raspodijeljen od strane ZZJZ TK, a domove zdravlja pozivamo da, ukoliko već nisu, pristupe nabavci potrošnog propratnog materijala, ne testova, što vidimo da je izazvalo pometnju. Probleme treba rješavati, a ne medijski raspravljati o njima”, potcrtala je Čolić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti