20.04.2024.
HomeNovostiTeški dani za Vučića: Srbija - špijunska prćija!

Teški dani za Vučića: Srbija – špijunska prćija!

Špijunska groznica trese Srbiju. Posljednjih tjedana nije lako srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću. Skandal za skandalom, pa se već nagađa da svakom novom aferom zapravo pokušava zataškati onu prethodnu. Nije mu se stišala afera Krušik, iz koje je razvidno da je ta državna vojna tvornica poslovala na vlastitu štetu i da je jedinu korist ostvarila tvrtka GIM koja je, pak, u tijesnoj vezi s ocem ministra unutarnjih poslova Nebojše Stefanovića, a sada je dobio udarac ispod pojasa od svojih najbratskijih saveznika (ili je žrtvovao kraljicu da spasi kralja, odnosno sebe) – Rusa.

Naime, pokazalo se da mu ruska vojnoobavještajna služba GRU rovari po Srbiji. Špijunski skandal, barem za javnost, zgromio je potištenog Vučića koji je prošli vikend bio u bolnici zbog srčanih teškoća vezanih, čini se, upravo s Krušikom.

Dakle, što se dogodilo? Elem, u javnost je procurila snimka na kojoj se vidi kako pripadnik GRU Georgij Kleban, koji je zaposlen u ruskom veleposlanstvu u Srbiji, i umirovljeni potpukovnik srpske vojske Z. K. razmjenjuju nekakve vrećice. Relja Željski iz srpske tajne službe BIA (Bezbjednosno-informativne agencije) potvrdio je autentičnost snimke te da je riječ o Klebanu. U jednoj su vrećici navodno bili dokumenti vezani uz rat u Hrvatskoj, a u drugoj, onoj GRU-ovskoj, navodno je bila određena financijska stimulacija za potpukovnikov trud. I tako je pukla afera.

Nije valjda da Rusi špijuniraju po Srbiji?! Vučić i njegovi proruski mediji našli su se u nebranom grožđu. Kud baš Rusi? I to usred skandala oko Krušika i kardiovaskularnih problema? Možda na “lageru” nisu imali ništa drugo, osim ruskog špijuna?

Vučić je odmah zakazao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, otišao kod ruskog veleposlanika Aleksandra Bocan-Harčenka, kojeg nazivaju “Putinovim gubernatorom za Balkan”, i tamo, kako sam prepričava, zavapio samo jedno: “Zašto, pobogu?” Vučić je istaknuo da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, da nikad nije ugrozila njezine interese, niti je ikada glasala u forumima protiv Rusije. I sada takvo uklizavanje.

No, poslije je izašlo na vidjelo nekoliko zanimljivosti: snimka je stara oko godinu dana, nije ju načinila srpska obavještajna služba, Kleban više nije na području Srbije, a potpukovnik Z. K. od 2012. godine (dakle, punih šest godina) u obradi je BIA-e jer je tada, navodno, imao kontakte s hrvatskom obavještajnom mrežom. Znači li to da srpska BIA i VBA znaju što im Rusi rade po dvorištu, ali ništa ne poduzimaju? Vučić i njegovi mediji nastoje aferu “vrećice” zataškati pa je mnogi provučićevski tabloidi, iako bi im to bila poslastica, već zanemaruju, uz konstatacije da “Putin o tome nije imao pojma” i da “mu rade iza leđa”, uz objašnjenje da se snimka pojavila kako bi diskreditirala Vučićev posjet Putinu 4. prosinca u Sočiju.

I glasnogovornica ruskoga Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova smatra da je ovo “provokacija uoči važnog sastanka”, ali napomenula je da ne razumije reakciju srpskih vlasti. Nitko ni u Beogradu, ni u Moskvi ne bavi se ni sadržajem “vrećica”, ni Klebanovom aktivnošću.

U Srbiji i vlast i mediji nastoje omalovažiti ruski obavještajni rad pa Željski, kako prenosi Deutsche Welle, kaže da i druge velike sile, poput SAD-a, Velike Britanije i Francuske, ali i regionalni igrači, poput Hrvatske i Albanije, vrlo intenzivno rade u Srbiji na ostvarivanju svojih interesa”. A Aleksandar Vučić je izjavio da je Srbija stalno na meti stranih službi te posebno istaknuo Austriju, Njemačku i Bugarsku koji na Sandžaku razgovaraju o nepovoljnim rješenjima po Srbiju.

Uz to, Milovan Drecun iz skupštinskog Odbora za Kosovo prozvao je da Srbijom vršlja cijela mreža bugarske tajne službe, što je Sofiju diglo na noge te su pozvali srpskog ambasadora na razgovor. PIŠE: Vlaho Vurušić, Jutarnji list

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti