Teške posljedice zemljotresa u Bosni i Hercegovini

0

Naglasio je da se građanima u ovoj opštini preporučuje da izađu vani, pogotovo iz objekata koji su oštećeni, da ne paničare i da se pridržavaju uputstava Civilne zaštite putem društvenih mreža, između ostalog, da u slučaju ponovnog podrhtavanja tla stanu pod nosive grede objekata ili da odmah izađu vani.

Radovan Višković, premijer Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, izjavio je danas da je prema prvim informacijama Kostajnica pretrpjela najveću štetu, a da će učiniti sve da se brzo saniraju posljedice zemljotresa.

kostajnicaIzvor: Srna

Vatrogasci su u Kostajnici ugasili šest požara koji su izbili na kućama nakon snažnog zemljotresa.

Do požara je došlo nakon što su se urušili dimnjaci na kućama.

Zemljotres je oštetio i više objekata u Kozarskoj Dubici u Bosni i Hercegovini.

“Zabilježena je veća materijalna šteta, radnici su se jako uplašili i istog momenta su nastojali izaći vani”, ispričala je za Anadoliju Dijana Kondić, direktor Centra za informisanje i kulturu u Kozarskoj Dubici nakon zemljotresa koji se osjetio u ovom gradu i nastavila:

“Trenutno smo svi vani, pokušavamo doći do statičara koji bi procijenio stanje, obzirom da je očigledno vrlo loše kako bismo izmjestili opremu u jedan od objekata koji nam je raspoloživ, to će vjerovatno biti objekat Doma kulture gdje bismo omogućili emitovanje programa Radio-televizije Kozarska Dubica dok ne vidimo šta će se dalje dešavati.”

kozarska dubicaIzvor: Srna

Istakla je da je načelnik opštine obišao zgrade koje su pretrpjele štetu.

“Potvrdio je da značajnija oštećenja postoje na više objekata u Kozarskoj Dubici u užem centru grada, između ostalog oštećen je jedan od objekata Doma zdravlja gdje je zabilježeno napuknuće u dužini od četiri metra, štetu je pretrpio objekat Zepter hotela, kao i privatni objekti. Više informacija biće nakon formiranja komisije za procjenu štete koja će danas izaći na teren”, kazala je Kondić i dodala da je najbitnije da prema prvim informacijama nema ljudskih žrtava.

Istakla je da su gradske vlasti pozvale građane da budu solidarni i da ne podliježu panici.

kozarska dubica, zemljotresIzvor: Srna

U Donjem Vodičevu kod Novog Grada u entitetu RS, tokom današnjeg zemljotresa jačine 6,3 po Rihteru sa epicentrom u Petrinji, oštećen je stambeni objekat Rade Putnika i neuslovan za stanovanje, rečeno je Srni u lokalnom Centru za obavještavanje.

Ovoj službi do sada je prijavljeno pet oštećenja stambenih objekata.

Prema informacijama sa terena, u većini seoskih naselja i u gradskom dijelu ima oštećenja na objektima.

novi grad , zemljotresIzvor: Srna

Također, brojni građani Banjaluke istrčali su na ulice nakon snažnog potresa koji je zatresao i grad na Vrbasu.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković predsjedavaće večeras sjednici gradskog Štaba za vanredne situacije, na kojoj će biti razmotrena aktuelna seizmološka situacija.

Zemljotres koji se danas osjetio u Modriči nije pričinio nikakvu štetu, ali je zbog mogućeg ponavljanja podrhtavanja tla i uznemirenosti stanovništva Civilna zaštita u pripravnosti, izjavio je Srni rukovodilac opštinske Civlne zaštite Željko Terzić.

Terzić je rekao da građani nisu ugroženi, a nema prijava ni štete na objektima.

Direktorica Dječijeg obdaništa Ljubica Đekić potvrdila je da je odmah nakon zemljotresa, u saradnji sa roditeljima, kući vraćeno oko 170 djece, koliko je bilo u obdaništu.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je danas da nema informacija da je u ovom gradu bilo povrijeđenih u zemljotresu, čiji je epicentar bio kod Petrinje u Hrvatskoj, a koji se osjetio i u gradu na Sani, ali da je na nekoliko lokacija nastala materijalna šteta.

“Na terenu smo i djelovaćemo u skladu sa informacijama koje budemo dobijali”, rekao je Pavlović novinarima u Prijedoru.

prijedorIzvor: Srna

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš rekao je da je nakon Gimnazije, gdje su vatrogasci najprije intervenisali, prijavljena šteta od urušavanja dimnjaka i krova na još nekoliko lokacija.

Oštećenja su na dimnjacima koji su popucali i padaju sa njih cigle na krov, prave rupe u krovu, a noćas se očekuje kiša, tako da mi radimo da ne bi došlo do prokišnjavanja objekata“, rekao je Miljuš.