27.05.2024.
HomeNovostiTeroristi prošvercovali oružje iz Srbije za 200 ljudi, htjeli proglasiti autonomiju na...

Teroristi prošvercovali oružje iz Srbije za 200 ljudi, htjeli proglasiti autonomiju na Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja rekao je da su Srbi koji su se sukobili sa policijom “planirali da destabilizuju Sjever, a zatim da proglase autonomiju kod rijeke Ibar”.

Svečlja je intervjuu za „Euronews Albania“, rekao da je grupu „po nalogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića“ predvodio potpredsjednik Srpske liste, Milan Radoičić.

Pronađeno oružje bilo dovoljno za vojsku od 200 ljudi

Prema njegovim riječima, pronađeno oružje bilo je dovoljno za vojsku od 200 ljudi, piše Koha, prenosi KoSSev.

– Govori se o 200 potencijalno regrutovanih ljudi koji bi bili dio ovog scenarija. Plan je bio da idu južnije od linije rijeke Ibar i da napadima spriječe kosovsku policiju da slobodno djeluje i onda proglase neku autonomiju ili nešto drugo – rekao je Svečlja.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova rekao je da se akcija nastavlja i da je policija Kosova pronašla i druge kamione i buldožere sa oružjem.

– Ovo je logistika koju ima prava vojska. Broj naoružanja se povećava. Otkrili smo još jedno blindirano vozilo. Tu su kamioni i buldožeri koji prevoze municiju. Ima više minobacača, više protivtenkovskih mina, više protivpješadijskih mina. Ova duga lista se ažurira. Ovaj mitraljez sa nitroglicerinom nije ni u posjedu policije, ovaj je vojni i dolazi direktno iz magacina Srbije – rekao je Svečlja.

Prema njegovim riječima, težak teren i otvaranje novih puteva na granici uslovili su da grupa, kamuflirajući se kao osoblje KFOR-a, donese oružje na Kosovo.

“Spriječen izuzetno opasan scenario”

Kako Kallxo prenosi u više članaka, Svečlja navodi da je „spriječen izuzetno opasan scenario“, te da je Radoičić „po svoj prilici u bolnici“, kao i to je incident u Banjskoj „neka vrsta akcije koju je Putin imao 2014. godine u Donbasu“.

Svečlja je rekao da se Radoičić „po svoj prilici nalazi u Vojnoj bolnici u Beogradu“, prenosi Kallxo.

– Da, Radoičić se po svoj prilici nalazi u Vojnoj bolnici u Beogradu. Tamo nije sam. Ima i ranjenih u bolnici u Novom Pazaru, gradu blizu granice sa Kosovom – rekao je on u intervjuu za Euronews.

On je ponovio da će „tražiti da oni koji su učestvovali u sukobu sa policijom Kosova, povrijeđeni ili nepovrijeđeni, budu predati kosovskim organima“.

Svečlja je rekao da je oružje koje su pronašli vrijedno pet miliona eura, dodajući da se traga za drugim oružjem, prenosi KlanKosova.

Crno tržište

On je dalje podvukao da je oružje proizvodnje 2021. i 2022. godine.

– Jučer smo prikazali dio zaplijenjenog naoružanja. Oružje se ne može naći na crnom tržištu, to je oružje srbijanske vojske, proizvedeno je 2021. Ima mina koje su proizvedene 2022. Nisu ostaci ratova 90. godina. Vrijednost cjelokupnog oružja je oko pet miliona eura – rekao je on.

U Kosovskoj Mitrovici danas se pale svijeće za trojicu muškaraca koji su poginuli u sukobu sa policijom Kosova.

Pojavila se i porodica dvojice ubijenih Srba iz Zvečana, kao i mnogi građani iz ovog mjesta.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti