03.03.2024.
HomeNovostiTegeltiji nije dozvoljeno obraćanje u UN-u, ali će u Americi ostati 10...

Tegeltiji nije dozvoljeno obraćanje u UN-u, ali će u Americi ostati 10 dana sa 10 savjetnika, i to – o našem trošku!

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH i član SNSD-a Zoran Tegeltija nije prisutan u sali dok traje sjednica Vijeće sigurnosti UN-a na kojem se raspravlja o situaciji u BiH. Kako je javio izvor N1, Tegeltiji nije dozvoljeno obraćanje u glavnom tijelu UN-a.

Podsjetimo, ovaj zahtjev da se obrati na sjednici je uslijedio nakon što je u New York, osim Tegeltije koji je prvobitno trebao govoriti na sjednici, stigao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji će se obratiti na Vijeću sigurnosti UN-a s obzirom na to da po hijerarhiji ima prednost u obraćanju.

“Ovo je zatraženo nakon što je Misija BiH pri UN-u odbila da stalnom predstavniku SAD-a u UN-u ambasadorici Lindi Thomas Greenfield uputi zvaničnu notu za obraćanje predsjedavajućeg Vijeća ministara na sjednici Vijeća sigurnosti”, navedeno je iz Tegeltijinog kabineta za SRNU.

Iz Kabineta su istakli i to da se od ambasadora SAD-a pri UN i stalnih članica očekuje da reaguju na ove, kako naglašavaju, “jasne i vidljive opstrukcije koje dolaze od bošnjačke strane u BiH, Ministarstva vanjskih poslova i Stalne misije BiH pri UN-u”.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH negodovao je zbog Džaferovićevog obraćanja, navodeći da je riječ o privatnom govoru budući da, prema njegovoj tvrdnji, nisu usaglašeni stavovi državnog predsjedništva.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti