Lola s vrljikama ide u Brisel, na večeru kod Borrella, sasvim sam, i još nepozvan

0

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik otputovao je u Brisel, umjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, na radnu večeru koju za lidere Zapadnog Balkana organizuje šef diplomatije EU Josep Borrell.

Dodik je u Brisel otputovao očito kao zamjena Tegeltijina, koji se nalazi u SAD-u, što je nova blamaža i za BiH i za Republiku Srpsku.

Ovo je samo dokaz da Dodik pokušava da se vrati u svoje staro, zapadno jato, bez obzira što ih je posljednjih mjeseci proglašavao za mrske neprijatelje i u javnosti proklamavao neke druge interese, piše BN.

Inače, Dodikova praksa je poznata da odavno jedno priča, a drugo radi.

Fokus razgovora biće, kako je najavljeno u Briselu, na ratu u Ukrajini i njegovim posledicama na bezbjednosna i ekononomska pitanja u regionu, ali i na “unapređenju koordinacije i zajedničkog” odgovora regiona i EU na rusku vojnu intervenciju u Ukrajini.

U Briselu napominju da je u pitanju neformalna radna večera koju šefovi diplomatija EU već tradicionalno organizuju za lidere sa Zapadnog Bakna kako bi se procijenila situacija i saradnja u regionu, angažman EU sa regionom i eurointegracioni put Zapadnog Balkana.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu naglašavaju da će ovoga puta ipak rat u Ukrajini biti u fokusu razgovora Borrell sa partnerima iz regiona.

Predviđeno je da se razgovara o uticaju ničim izazvane ruske agresije na Ukrajinu na bezbjednosnu i ekonomsku situaciju u regionu ukljucujući i pitanja snabdjevanja energentima i hranom, a domaćin je na dnevni red sastanka stavio i pitanje ”bolje koordinacije i zajedničkog odgovora” EU i Zapadnog Balkana na rusku agresiju.

Kako javlja Tanjug, dolazak na radnu večeru u Brisel, pored predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, potvrdili su i predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović, premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, te ministrica vanjskih poslova Kosova, Donika Gervala.

Milorada Dodika među najavljenim gostima nema. Međutim, Tegeltija boravi u SAD-u, tako da će vjerovatno po njegovoj želji, na toj večeri biti, ako Brisel dozvoli, Milorad Dodik, piše BN.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here