Tegeltija reda na državne funkcije Dodikove kadrove, a sve uz aminovanje Izetbegovića i Čovića

0

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine imenovalo je danas za nove direktore Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darka Ćuluma i Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Draška Milinovića.

Na poziciju direktora Službenog lista BiH imenovan je Dragan Prusina, dok je za direktora Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova imenovan Marko Vujević.

Ministri su obaviješteni o isteku mandata i pokretanju procedure za izbor i imenovanje direktora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine te k znanju primili Informaciju o isteku mandata direktoru Direkcije za evropske integracije BiH.

Potvrdio je to novinarima nakon sjednice predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) pojašnjavajući da su zbog ranijih nesporazuma održane dvije sjednice Vijeća ministara od kojih su na jednoj bila kadrovska imenovanja što je tačka spora više mjeseci.

Rješenje imenovanja u važnim bh. institucijama uslijedilo je nakon dogovora lidera Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratska zajednice (HDZ) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik prošle sedmice.

Prema tom dogovoru Tegeltija bi Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine trebao predložiti imenovanje Selme Cikotića (SDA) za novog ministra sigurnosti BiH.

Govoreći o imenovanju direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), kazao je da je SDA dostavila prijedlog za imenovanje sadašnjeg direktora Osmana Mehmedagića za imenovanje na tu poziciju te će pokrenut proces imenovanja.

– Vi znate da tu nadležnost ima Predsjedništvo BiH, Zajednička komisija i Izvršni obaviješteni komitet i kad dobijem sva ta mišljenja uputit će prijedlog za imenovanje direktora OSA-e – pojasnio je Tegeltija.

Govoreći o usvajanju budžeta bh. institucija izrazio je očekivanje da će poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ukoliko budu usvojene njihove primjedbe, sutra glasati za taj finansijski dokument od kojeg zavisi i održavanje lokalnih izbora.