14.07.2024.
HomeNovostiTANJA TOPIĆ: "Dodikov vitalni nacionalni interes neće imati dvotrećinsku većinu NSRS, a...

TANJA TOPIĆ: “Dodikov vitalni nacionalni interes neće imati dvotrećinsku većinu NSRS, a njemački ambasador će dobiti agreman”

“Pokušaj Milorada Dodika da pokrene vitalni nacionalni interes po pitanju davanja agremana njemačkom ambasadoru neće dobiti dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske i njemački ambasador će dobiti agreman. I Dodik je toga vrlo svjestan, rekla je za “Slobodnu Bosnu” politička analitičarka iz Banjaluke Tanja Topić.

Prema njenim riječima, Dodik pokretanje vitalnog nacionalnog interesa koristi u svojoj izbornoj kampanji.

S Topićevom smo htjeli razgovarati i o projektima koje na području Republike Srpske realizira Njemačka kroz svoje organizacije poput GIZ-a, Friedrich Ebert Stiftunga i drugih, te o našim saznanjima da će neki od njih od 1. januara naredne godine biti zaustavljeni zbog Dodikovog suprotstavljanja Njemačkoj, poput projekata Rehabilitacije HE Trebinje, faza IV, Rehabilitacija HE Trebinje, faza III, Vjetropark Hrgud i Opskrba otpadne vode Bosanska Gradiška u vrijednosti od 105 miliona eura koji su obustavljeni u aprilu ove godine. Nesumnjivo je da će zbog Dodikove politike ispaštati građani Republike Srpske, samo još nije poznato hoće li ga zbog toga nagraditi novom funkcijom i na ovim izborima. Ovi projekti su, podsjetimo, obustavljeni zbog kršenja Dejtona, Ustava BiH i urušavanja bh. institucija.

POJEDINAČNE SANKCIJE

Šta bi se još moglo desiti, pitali smo Tanju Topić.

“Osim ova četiri projekta, Njemačka je nastojala uvesti pojedinačne sankcije unutar EU što je palo zbog veta Mađarske, ali je sada njemački kancelar Olaf Scholz pokrenuo inicijativu da se izvrši reforma unutar EU u dijelu mehanizama odlučivanja u vezi spoljne politike EU i sankcije pojedincima u oblasti kršenja ljudskih prava i slično i da se ide na većinsko glasanje. To je pravac na kojem će Njemačka insistirati i ići dalje. Isto tako i neki projekti EU koji su vezani za RS su stavljeni na stanje zamrznutosti“, rekla nam je Topićeva.

Naša sagovornica podsjeća da je najviše pomoći u RS tokom pandemije koronavirusa došlo iz EU, a da su vlasti RS slavili dezinfekciju koju su Rusi uradili na Kliničkom centru Banjaluka.

“Nedavno je Privredna komora RS pokazala da RS ima suficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni s Njemačkom. Dakle, Njemačka je jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera BiH, pa samim tim i RS. Imate stotine hiljada Srba iz BiH koji rade i žive u Njemačkoj. Naravno da oni nisu bitni Miloradu Dodiku u kampanji i sigurno ne računa na njihov glas, ali se postavlja ozbiljno pitanje šta će se desiti s privrednim subjektima koji posluju s Njemačkom, a iz Republike Srpske su. Kakve će posljedice to ostaviti po njih ako se situacija nastavi zaoštravati, a vidimo da ona ide u pravcu zaoštravanja“, kaže Topićeva.

Početak neslaganja između RS i Njemačke je bio prilikom osporavanja imenovanja Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika kojeg je za razliku od Dodika prihvatio čak i Aleksandar Vučić.

“Očito je da je podrška koju je Dodik dobio od Rusije za gašenje OHR-a bila dominantnija. Ja tu vidim početak sporenja Dodika i Njemačke. Od tada kreće stavljanje Njemačke u jednu vrlo negativnu konotaciju. Ide se tako daleko da se današnja Njemačka izjednačava s nacističkom Njemačkom. Ide dotle da se govori da će nas okupirati 50 njemačkih vojnika. To je prestrašno! Dodik je nedavanje agremana njemačkom ambasadoru obrazložio zlonamjernom interpretacijom rezolucije Bundestaga gdje u vrlo pojednostavljenoj matrici građanima RS-a objašnjava da Njemačka želi srušiti RS, odnosno ugasiti je, što se, kako on tumači, jasno vidi iz rezolucije Bundestaga koja maltene ukida Dejtonski sporazum. To je ta Dodikova matrica, a sljedeći element koji koristi u napadu na Njemačku je vezano za to da je Njemačka spriječila davanje sredstava za kasarnu u Doboju. To su bili Dodikovi stavovi i „argumenti“ da se uskrati agreman njemačkom ambasadoru“, analizira Topić koja je i sama bila napadnuta od Dodikovog režima i zbog činjenice da radi za Friedrich Ebert Stiftung.

Topićevu je Dodikov režim prije godinu označio kao „kvislinga i špijuna BND-a“, uz konstataciju „zna se šta se radilo s kvislinzima za vrijeme Drugog svjetskog rata“. Niko od zvaničnih institucija RS-a se nikada nije oglasio da pruži bilo kakvu podršku Topićevoj iako su joj te optužbe stavile metu na čelo. No, to Topićevu nije obeshrabrilo i ona se nastavila baviti svojim poslom, a on je između ostalog da kao politička analitičarka otvoreno govori o promašenim politikama koje već godinama vladaju u RS. Ona to radi i u najnovijem slučaju.

UZDA SE U RUSIJU

“U politici Njemačke i kada je obustavljala projekte uvijek se govorilo da se ne žele kažnjavati građani i entitet, nego pojedinci koji se ponašaju na konfliktan način. Međutim, zaustavljavanje projekata znači da će građani u konačnici biti kolateralna šteta. Posljedice zbog ove situacije s njemačkim ambasadorom će osjetiti svi građani BiH, bez obzira što je pristup i objašnjenje zvanične njemačke politike takav.“

Dodik se uzda u podršku Rusije iako je većina projekata koji su u RS stigli uglavnom propao. Tu retoriku koristi i u najnovijem sukobu s Njemačkom govoreći da će RS pomoći Rusija i Kina, ako neće EU.

“U pogledu finansijske podrške iz Rusije u RS ništa nije došlo. Imali smo neke projekte, odnosno privatizaciju određenog broja firmi od kojih je većina završena neslavno, pa su ostala samo dugovanja budžetima na ime poreza i doprinosa. U tom njegovom diskursu postoji prenaglašeni proruski sentiment koji se stalno potencira, slavenska bratska ljubav koja u ekonomskim odnosima nema tu vrstu ekvivalenta. To ne postoji, ali postoji narativ o prijateljstvu s Rusijom i naglašavanju prijateljskim odnosa s Putinom bez obzira što to nije ni deseti dio podrške koji BiH i entitet RS dobijaju iz EU. Postoji raskorak između narativa i stvarnog života, a taj narativ legitimira zvanična politika kroz medije i akademsku zajednicu“, konstatuje Topićeva.

Iz Ambasade Njemačke u BiH nismo mogli dobiti konkretan odgovor na pitanje s kojim projektima se RS može pozdraviti i u budućnosti ako se nastavi ovakvo Dodikovo ponašanje.

Piše: D. Omeragić /Slogodna Bosna

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti