14.07.2024.
HomeNovostiIskrivljena logika: Vučić se pita kako da objasni svojoj naciji da Srbija...

Iskrivljena logika: Vučić se pita kako da objasni svojoj naciji da Srbija uvodi sankcije Rusiji, a ne Sloveniji?

Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije pozvalo je ambasadora Srbije na razgovor zbog izjava srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića tokom beogradske posjete slovenskog predsjednika Boruta Pahora. On je govorio o sankcijama Sloveniji te da je Slovenija narušila teritorijalni integritet Srbije.

Ministarstvo je navelo da su iznenađeni Vučićevim izjavama i da su svoj stav u vezi Kosova ponovno prenijeli vlastima u Beogradu. Izrazili su očekivanje da Srbija neće problematizirati poziciju Slovenije.

U Beogradu je na istu temu razgovor imao ambasador Slovenije u Srbiji, rečeno je iz ministarstva za N1 Slovenija.

Vučić govorio o sankcijama Sloveniji

Vučić je novinare pitao kako da objasni svojoj naciji da Srbija uvodi sankcije Rusiji, a ne Sloveniji. Rekao je da Rusija nije narušila teritorijalni integritet Srbije, ali da Slovenija jest.

“I vidimo da imamo dobre odnose sa Slovenijom. Slovenija je poput Francuske, SAD-a i Njemačke priznala Kosovo. To je prema Srbiji kršenje međunarodnog prava, Povelje UN-a i Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a”, rekao je Vučić. Na Vučićeve izjave reagiralo je slovensko ministarstvo.

“Obavijestili smo srpsku stranu da smo veoma iznenađeni izjavama predsjednika Vučića. Još jednom smo prenijeli svoj stav u vezi s Kosovom, koje je Slovenija priznala kao samostalnu i nezavisnu državu. S tim u vezi, izrazili smo očekivanje da Srbija ubuduće neće problematizirati našu poziciju po pitanju Kosova jer podrška Slovenije Kosovu nije usmjerena protiv Srbije. Izrazili smo i naše čvrsto protivljenje izjednačavanju slovenskog priznanja Kosova i ruske agresije na Ukrajinu.

Želimo da Srbija i Slovenija nastave razvijati prijateljske odnose i zajednički tražiti mogućnosti za rješavanje otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu, čime bi se smanjile tenzije u regiji. To bi omogućilo i Srbiji i Kosovu da napreduju u približavanju EU. Slovenija će se nastaviti zalagati za komunikaciju sa Srbijom s poštovanjem na svim nivoima”, navode u ministarstvu vanjskih poslova Slovenije.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti