SZO upozorava: Korona liči na španski grip

0

Milioni ljudi mogli bi umrijeti ako dođe do drugog talasa pandemije korona virusa, upozorio je danas službenik Svjetske zdravstvene organizacije, dodajući da se smrtonosna epidemija dosad ponašala onako kako su predviđali stručnjaci SZO-a.

“Možemo ovu pandemiju uporediti sa španskom gripom koja se ponašala tačno poput kovida-19. Smirila se tokom ljeta, a zatim opet žestoko krenula u septembru i oktobru, uzrokujući tokom drugog talasa 50 miliona smrti”, rekao je Ranieri Gera, pomoćnik generalnog direktora SZO, prenosi Index pisanje CNN-a.

“Pandemija se ponaša onako kako smo predviđali”, dodao je.

Njegovo upozorenje stiže nakon što neke zemlje Evrope, ali i širom svijeta, polako kreću s ublažavanjem strogih mjera ograničenja koje su uvedene kako bi se suzbilo širenje korona virusa.

Prema podacima stranice Worldometers, do sada je na svijetu zabilježeno više od 9,7 milijuna slučajeva zaraze kovidom-19. Ukupno je umrlo skoro 500.000 ljudi, a oporavilo se 5.276.000.

Najveći broj smrtnih slučajeva imaju SAD sa 126.000 mrtvih. Nakon toga slijedi Brazil s 55.000 žrtava, a zatim Britanija s 43.000