20.04.2024.
HomeNovostiŠverc u vrijeme korone: "Srebrena malina" je u vrijeme pandemije proširila biznis,...

Šverc u vrijeme korone: “Srebrena malina” je u vrijeme pandemije proširila biznis, firmi s Kosova nudila maske i rukavice

 

U aprilu, dok je “Srebrena malina” radila na famoznom uvozu kineskih respiratora za potrebe zdravstvenog sistema Federacije BiH, koje je, kako je ekskluzivno objavio naš portal, nabavila preko kompanije iz Crne Gore, kompanija Fikreta Hodžića nudila je zaštitna sredstva farmaceutskoj kompaniji NTP Opharm iz Prištine.

Prema ponudi koja je u posjedu portala Klix.ba, Srebrena malina je Kosovarima 2. aprila nudila 50 hiljada maski tip FFP2 za 125 hiljada eura i 132 hiljade rukavica za 39.600 eura.

 

Kontaktirali smo i Fikreta Hodžića koji nam je kazao kako u vrijeme procesa koji se vodi ne može ništa komentirati te nas je uputio na svoju pravnu zastupnicu Mirnu Delalić.

Delalić je za Klix.ba kazala da uopće nije upoznata o drugim poslovima “Srebrene maline” te da o poslu s kompanijom s Kosova nema nikakvih informacija.

Pomenuta kompanija NTP Opharm registrovana je u Prištini, a ako je vjerovati dostupnim podacima, ima devetero zaposlenih te godišnji promet od 2,37 miliona dolara.

Otkud Srebrenoj malini početkom aprila ova količina maski i rukavica, posebno kad se uzme u obzir da je tada i u našoj zemlji vladala ogromna nestašica zaštitnih sredstava.

 

U međuvremenu, razvojem afere koju su otkrili bh. mediji, kompaniji koja je registrovana u Srebrenici blokiran je račun. Prema dostupnim podacima bonitetnih kompanija, Hodžićevoj firmi račun je blokiran 4. maja.

“Srebrena malina” je predmet istrage Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koja istražuje okolnosti nabavke respiratora za Federalnu upravu civilne zaštite, a pod lupom istražitelja je i direktor ove institucije Fahrudin Solak. Sporni respiratori su još uvijek daleko od puštanja u funkciju i tek se očekuje njihovo vještačenje.

 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti