Sve učestalije i sve brutalnije nasilje nad ženama u Srbiji: Od početka godine ubijeno čak devet žena, ubistva i načini mučenja sve monstruozniji

0

Praznici, više vremena koje ukućani provode zajedno, narušeni porodični odnosi… i ovog aprila, kao i ranijih godina, doveli su do većeg broja slučajeva nasilja nad ženama, i to brutalnijih nego ranije.

Nasilnici, mahom muškarci, partneri ili bivši muževi, ljubavnici, sinovi, ali i komšije, od početka ovog mjeseca na strašne načine obračunavali su se sa ženama. Sipali su sonu kiselinu u oči, boli nožem, udarali pesnicama, šutirali…Od sedam žena čije su strašne sudbine došle do medija, čak tri su nastradale. Ponovo, ko zna koji put posljednjih godina, njihove smrti opominju sve, a posebno nadležne institucije, centar za socijalni rad, tužilaštva, policiju, da reagiraju, zaštite žene i nasilnike adekvatno kazne.

Godišnje više od 20.000 prijava

– Od početka godine u Srbiji je ubijeno devet žena – pet u porodično partnerskim odnosima, a četiri od drugih učinilaca – da nije partner ili rođak. Primjetno je da se nasilje intenzivira u aprilu, maju. Zbog toga smo 18. maj proglasile kao Dan sjećanja na žrtve femicida jer je u maju 2017. u roku od tri dana ubijeno sedam žena od člana porodice ili partnera. Ne bih rekla da postoji porast nasilja, već da je istog intenziteta, ali da se više govori o njemu – kaže Vedrana Lacmanović iz Autonomnog ženskog centra.

Prema njenim riječima, važno je da institucije reagiraju kada im se obrati žrtva i pruže joj neophodnu zaštitu, podršku i pomoć. Na pitanje šta raditi kada je veliki broj primjera žena koje su u javnosti ispričale svoje priče i kako nisu našle na razumijevanje institucija, ona naglašava da institucije moraju djelovati i a ako to ne učine žena može uložiti prijavu za nepostupanje.

– Mi na godišnjem nivou imamo više od 20.000 prijava za nasilje u porodici. Najveći rizik od femicida su žene od 46 do 55 godina, ako su učinioci partneri. Iskustvo nam pokazuje da su u periodima praznika nasilnici kod kuće, pa se nasilje češće događa – naglašava Lacmanović.

Milica Ljubičić, tužiteljica iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije kaže da mehanizmi zaštite postoje, te poziva sve žrtve da prijave nasilje.

– Prepoznavanje nasilja od žrtve je jedan od ključnih faktora za intervenciju institucija s jedne strane, a s druge za pružanje adekvatne podrške i pomoći žrtvama. Ono što praksa pokazuje najčešće je da žrtve na samom početku ispoljavanja nekih vidova nasilja isto ne prepoznaju, kao i da vrlo često teško prihvataju činjenicu da su žrtve nasilja.

Pored toga, postoje i žrtve koje su svjesne ove činjenice, ali iz različitih razloga ostaju u nasilju, koje tada postaje teško prepoznatljivo i u kojim slučajevima institucije nisu u mogućnosti da reagira adekvatno, a što u praksi često dovodi do fatalnih ishoda. Sa druge strane, možemo govoriti o prepoznavanju nasilja ili opasnosti od nasilja od strane državnih organa, Centara za socijni rad, ustanova i organizacija koji su obavezni da neodložno prijave policili ili javnom tužiocu svako saznanje o nasilju ili njegovoj neposrednoj opasnosti – naglašava Ljubičić.

Na pitanje da li sve počinje psihičkim nasiljem, odgovora da ono ne mora uvijek prethoditi pojavi drugih oblika nasilja. Ono može da se javi samostalno, može i da prethodi i/ili da se pojavljuje zajedno sa drugim oblicima nasilja. Kaže i da je psihičko nasilje narušavanje spokojstva žrtve usljed ponašanja, prijetnji i primjena metoda zastrašivanja sa ili bez upotrebe oruđa i oružja kojima se mogu izazvati tjelesne povrede.

– Specifičan oblik psihičkog nasilja je kontrolisanje žrtve praćenjem, uhođenjem, gdje se ponavlja uznemiravnje i zastrašivanje – objašnjava tužiteljica.

Kako dodaje, prema Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, za sprečavanje nasilja i pružanje zaštite i podrške žrtvama nadležni su policija, javna tužilaštva, sudovi, centri za socijalni rad.

– Podršku žrtvama nasilja i krivičnih djela mogu pružiti i druga pravna i fizička lica i udruženja. Svaka prijava nasilja zahtijeva od svih, prije svega od policije, da preduzmu sve na šta zakon obavezuje, u smislu procjene svih rizika od nasilja, provjere vjerodostojnosti izjava, osiguravanja tragova i dokaza, provjere prethodnih intervencija u porodici, te da nakon toga to potpuno i vjerno prenesu javnom tužiocu. Kad postoji neposredna opasnost od ponavaljanja nasilja policiji može izreći hitne mjere kao bi se nasilje zaustavilo i pružila pomoć i podrška žrtva – naglašava ona.

Iz straha ga nije odmah prijavila policiji

Brutalna nasilja posljednjih mjesec dana

5. april

D. R. (36) iz okoline Doljevca nožem je izbo nevjenčanu suprugu R. A. (37), samo sedmicu dana nakon što je izašao iz zatvora u kojem je bio zbog kršenja mjere zabrane prilaska nevjenčanoj ženi. Kako je ispričala R. A., nevjenčani suprug ju je godinama tukao i prijetio da će je ubiti, a nakon što ju je izbo pred policajcima poručio joj je “kad izađem iz zatvora, otkinuću ti glavu”.

5. april

Samanta V. (31), mlada majka dvoje djece, pronađena je mrtva u lokvi krvi i prekrivena dekom u iznajmljenom stanu u Vlasotincu, a policija je odmah krenula u potragu za njenim dečkom Dejanom R., inače državljaninom Sjeverne Makedonije.

7. april

Nadu S. (48) iz Pančeva dvije sedmice je zlostavljao emotivni partner Zoran K. (53), a zatim ju je vezao za krevet, pa joj sipao sonu kiselinu u oči! Iz straha za svoj i život njene dvije ćerke, nije ga odmah prijavila policiji.

Napadač je, navodno, prije 20 godina ubio punicu, zbog čega je bio osuđen na 15 godina zatvora.

8. april

Samo mjesec nakon što je izašao s liječenja iz psihijatrijske bolnice u Čačku, Ilija G. (21) je ubio svoju rođenu majku, Snežanu G. (49), ali i oca i dedu. Kako su ispričale komšije, majka i otac su Iliju prijavljivali više puta za nasilje u porodici.

15. april

Snežanu P. (59) iz vatrenog oružja ubio je Petar B. (60) iz Loka kod Titela, njen bivši partner. Nesretna žena radila je kao konobarica u lokalnoj kafani u Loku. Osumnjičeni se najprije potukao sa Snežaninim sadašnjim partnerom, nakon čega se ona umiješala kako bi smirila strasti. Međutim, ubica je tada otišao bijesan do svoje kuće po pištolj, nekako uspio namamiti bivšu partnericu da izađe ispred kafane, a onda pucao u nju.

16. april

Sredovječni muškarac iz Zemuna brutalno je na ulici pretukao ženu S. V. i njenog psa labradora, a snimak napada osvanuo je na društvenim mrežama. Na snimku se vidi kako na podu leži žena, a zatim i muškarac koji vidno iznerviran počinje šutirati najprije životinju, a nakon toga i da udara ženu.

23. april

Beograđanku N. G. (27) u vikendici na Divčibarima proteklog vikenda brutalno je pretukao njen momak, 21-godišnji S. M. Kako je ispričala za “Blic”, ona je godinu dana trpjela psihičko zlostavljanje, da bi za Vaskrs bila fizički napadnuta. Momak ju je najprije davio, zatim joj slomio rebra, a onda juje takvu izbacio po mrklom mraku iz automobila u nedođiji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here