Čiji je “rukopis” zločina: Šta Putin zna o (samo)ubistvima ruskih oligarha?

0

Najmanje pet istaknutih ruskih biznismena navodno je počinilo samoubistvo od januara, a troje od njih navodno je ubilo i svoje obitelji prije nego što su i sebi oduzeli život.

Kako piše CNN, četvero od njih bilo je povezano s ruskim Gazpromom ili jednom njenom podružnicom. Jedan od njih je Leonid Shulman, jedan od direktora u Gazpromu koji je 30. januara pronađen u kolibi kod Lenjingrada, a ruski su mediji izvijestili i kako je ostavio oproštajno pismo.

Mjesec dana nakon toga, u istom je selu pronađen još jedan direktor u Gazpromu – Alexander Tjulakov, i to u svojoj garaži, a mediji su izvijestili istu stvar.

Ruski milijarder rođen u Ukrajini Mihajl Watford pronađen je mrtav u svom domu u Surreyju u Engleskoj 28. fabruara, a krajem marta u Njižni Novgorodu pronađen je i poduzetnik Vasilj Melnikov zajedno sa svojom obitelji.

– Nije bilo tragova nedopuštenog ulaska u stan. Knoževi su pronađeni i zaplijenjeni – objašnjavala je tada policija.

U posljednjem slučaju samoubojstva pronađen je i Vladislav Avajev, bivši potpredsjednik Gazproma. On je nađen 18. aprila sa svojom ženom i kćerkom u stanu u Moskvi.

Bivši potpredsjednik Gazproma Igor Volobuev,  koji je nedavno iz Rusije otputovao u Ukrajinu, smatra kako se Avajev nije ubio.  – Njegov posao je bio baviti se privatnim bankarstvom, što znači da se bavio VIP klijentima. On je bio zadužen za velike količine novca. Pa, je li se onda ubio? Mislim da ne. Mislim da je nešto znao i da je predstavljao nekakvu vrstu rizika, objasnio je Volobuev.

Samo dan kasnije, zajedno sa svojom obitelji kod Barcelone je pronađen i Sergej Protosenja, bivši direktor u Novateku, firmi koja je djelimično u vlasništvu Gazproma. Tijela kćeri i supruge pronađena su unutar vile u Lloret de Maru, a na njima je bilo i tragova nasilja, dok je njegovo tijelo pronađeno u vrtu.

Sin Protosenje također smatra kako je njegov otac jedan u nizu ubijenih.

– Volio je moju majku, a posebno moju sestru Mariju. Ona je bila njegova princeza, ništa im nažao ne bi napravio. Ne znam što se dogodilo te noći ali znam da im moj otac nije naudio – kazao je Fedor Protosenja koji je bio u Francuskoj kad se sve dogodilo.

Policija u Španjolskoj i dalje je mišljenja kako se radi o slučaju ”obiteljskog nasilja”, bez obzira na tvrdnje sina Fedora.

–  Policija je uzela izjave od sina. Druge hipoteze su isključene, a također je isključena i mogućnost trostrukog ubistva, kazali su iz policije.

Iz Novateka su kazali kako je Protosenja bio ”predivna osoba i obiteljski čovjek”.

– Nažalost, bilo je špekulacija o ovoj temi u medijima, ali uvjereni smo da ta nagađanja nisu povezana sa stvarnošću. Nadamo se da će španjolske agencije za provođenje zakona provesti temeljitu i objektivnu istragu i razriješiti što se dogodilo, objavila je ta firma u svom saopćenju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here