14.07.2024.
HomeNovostiSuludo, ali nije prvi, a ni zadnji put: Vučić optužuje medije i...

Suludo, ali nije prvi, a ni zadnji put: Vučić optužuje medije i novinare za pranje novca i finansiranje terorizma

Novinari i medijske kuće našle su se pod istragom vlasti u Srbiji za što kritičari kažu da je pokušaj ušutkavanja posljednjih ostataka neovisnog novinarstva u toj zemlji, piše u subotu ugledni londonski dnevni list The Times.

Dvadesetak osoba i 37 organizacija suočene su s optužbama za pranje novca i financiranje terorizma. Pod istragom Uprave za sprečavanje pranja novca su se tako našli Nezavisno udruženje novinara Srbije, nekoliko istraživačkih redakcija i nevladinih organizacija, među njima i Helsinški odbor za ljudska prava. Srbijanski mediji koji nisu pod kontrolom vlasti slučaj su prozvali ‘aferom Spisak’.

Spomenute organizacije, od kojih mnoge financiraju Europska unija i razna druga filantropska tijela, zbog istrage koja je u tijeku, ne mogu aplicirati na sredstva i financiranja, niti dobiti kredit u bankama.

Prošli mjesec snage sigurnosti nasilno su ugušile prosvjed protiv vladinog načina upravljanja krizom izazvanom Covidom-19, navodi The Times.

Balkanska mreža istraživačkih novinara BIRN koja je nedavno otkrila da je u Srbiji službeni broj umrlih od Covida-19 daleko manji od stvarne brojke, također se našla pod istragom.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić nastoji obuzdati medije otkako je došao na vlast. Većina medijskih kuća koje neometano rade su u vlasništvu poduzetnika lojalnih Vučiću.

Vučić (50) niječe da su istrage usmjerene samo na njegove protivnike.

– Uvijek se radi o politici. Viču da su ugroženi kako bi dobili više novca od donatora. To traje već 30 godina, kaže Vučić.

Branko Čečen, direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), koji se također našao na popisu organizacija koje se istražuje, kaže kako se u Srbiji ‘ništa u ovoj mjeri važno ne događa bez blagoslova predsjednika’.

S gorčinom je komentirao činjenicu da se CINS našao na popisu.

– Meni uprava za pranje novca provjerava perem li ja novac… U zemlji u kojoj cvjeta kriminal, u zemlji u kojoj je Darko Šarić rijeke novca – najmanje milijardu eura – je taj čovjek ‘uložio’ u ovu zemlju, a Uprava se nije oglasila. Ministar financija je čovjek s 24 stana u Bugarskoj. Što su 24 nekretnine u Bugarskoj nego pranje novca? I sad – pored svega toga, oni će provjeravati mene… Mislim, umrijet će od smijeha kad vide što prolazi kroz moj račun… Ja sam im ‘problem’, naveo je Čečen za televiziju Newsmax Adria.

Željko Radovanović iz srbijanskog ministarstva financija, kazao je provladinom tabloidu Kuriru da popis organizacija pod istragom nije konačan, no nije naveo koje su sve medijske kuće i organizacije uključene.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti