18.05.2024.
HomeNovostiSudski referent izmislio da radi i za SIPA

Sudski referent izmislio da radi i za SIPA

Osnovni sud Brčko distrikta potvrdio je optužnicu protiv svog referenta za upravljanje predmetima A.B., a kojom je, između ostalog, optužen da se, kako bi došao do novca, lažno predstavljao i da radi za Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA)

Optužnica, koju je podiglo Tužilaštvo Brčko distrikta BiH, tereti ga za zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i prevare.

“Optužen je da se početkom 2018. godine u Brčkom, u namjeri da sebi pribavi novac, lažno prikazao M.F. da osim posla u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH radi i za SIPA i da ima saznanja da on uvozi vozila iz inostranstva te da s tim u vezi postoje nezakonitosti”, navodi se u optužnici.

Kako se dodaje, optuženi je rekao M.F. da mu može pomoći tako što će dokumentaciju o navodnom nezakonitom uvozu vozila, koja se nalazi u Osnovnom sudu Brčko distrikta, uništiti kroz mašinu za rezanje papira, iako je znao da takva dokumentacija ne postoji.

“A.B. je rekao M.F. i da navodno poznaje još dvojicu kolega kojima bi trebalo dati po 500 KM, a njemu 200 KM da to učine, u šta je M.F. povjerovao i dao mu 200 KM”, navodi se u ovoj optužnici, a potvrđeno je za “Nezavisne novine”.

Sudeći po optužnici, nije to njegov jedini grijeh, pošto ga terete da se o zakon ogriješio i u namjeri da spriječi formiranje izvršnog spisa povodom prijedloga za izvršenje kojeg je protiv njega kao izvršenika podnio advokat G.V., kao punomoćnik tražioca izvršenja, preduzeća “Infocomp” Bijeljina.

“Taj prijedlog je stigao poštom u Osnovni sud Brčko distrikta 16. avgusta 2017. Svjestan duga od 678 KM kojeg je imao prema tom preduzeću, A.B. je, nakon što je u pisarnici ovog suda došao u posjed prijedloga za izvršenje koji je podnesen protiv njega, sakrio taj prijedlog sa prilozima na njemu poznato mjesto”, navodi se u optužnici.

Na taj način je, kako ga terete, htio da onemogući formiranje izvršnog spisa i izbjegne pokretanje izvršnog postupka i plaćanje duga.

“Zbog toga izvršni spis protiv njega kao izvršenika nije formiran odmah po prijemu u pisarnici suda, pa je tek nakon što je 27. marta 2018. godine zakonski zastupnik tražioca izvršenja tražio u pisarnici suda informaciju o postupku, utvrđeno je da predmet nije formiran”, navodi se u optužnici.

Kako se dodaje, poslije naredbe šefa pisarnice da se prijedlog za izvršenje preduzeća “Infocomp” Bijeljina pronađe, taj prijedlog je A.B., zajedno sa prilozima, uložio u spis, gdje je i pronađen 28. marta 2018. godine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti