Sudija Branko Perić o Dodiku: “Nikakvo me odmetništvo ne interesuje, To više nije politika nego su to akti rušenja ustavnog poretka!”

0

Predstavnici pravosudnih organa BiH su navodno bili na konsultacijama u Banjaluci prije par dana, uoči jučerašnjeg obraćana Milorada Dodika.

Na jučerašnjem sastanku Dodik je okupljenim ambasadorima ponovio svoje zahtjeve koji se tiču samostalnosti RS, te povlačenja saglasnosti entiteta o pravosuđu BiH, VSTV, Oružanim snagama.

– Daću državnim sudijama i tužiocima rok. Ako to ne učinimo, poduzet ćemo aktivnosti, rekao je novinarima jučer Dodik.

Na Dodikove riječi da će državne sudije i tužioci iz RS-a napustiti državne pravosudne institucije, sudija Suda BiH Branko Perić je izjavio kako on nije “čovjek avantura nego razuma i zakona”.

– Nikakvo me odmetništvo ne interesuje, rekao je on.

Osim toga, Perić je dodao kako ga niko nije kontaktirao, te je istakao da ako Dodik to ozbiljno misli onda on duboko zalazi u teški kriminal.

– To više nije politika nego su to akti rušenja ustavnog poretka. Sud i Tužilastvo BiH su dio pravosudnog poretka koji postoji 20 godina, prokomentarisio je sudija Branko Perić

Perić tvrdi kako se sistem može mijenjati samo zakonom propisanim procedurama.

– Ne vjerujem da bi se neko od sudija i tužilaca priključio političkoj gerili koju vodi jedan političar. Mislim da pravosudni sistem treba da zaustavi ovo političko nasilje. Političari ne smiju biti izvan zakona“, istakao je sudija Perić, piše N1.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here