Dodik najavljuje da će pjevati “Nema te više Alija” i opet portretira Bakira: “On samo jauče i kmeči kad dođe na sastanak on samo joj, meni je teško, ja imam opoziciju, ja…šta će meni reći moji…”

0

Press konferenciju nakon sastanka sa ministrom za evropske i vanjske poslove Republike Austrije Michaelom Linhartom održao je i član Predsjedništva BiH. Ako se to može nazvati press konferencijom uopće, Dodik je izašao pred novinarske ekipe ispred zgrade Predsjedništva BiH. Potpuno očekivano održao je jedan od svojih performansa. Malo o secesiji, malo o strancima, a potom šokirao prisutne sa izjavama o pozivima da u ponedjeljak dođu u njegov kabinet “u vašem Predsjedništvu” kako bi se pjevalo. Na upit novinara šta bi se pjevalo. Dodik je s podsmjehom rekao „Nema te više Alija“.

Kazao je to Dodik nakon što je kako je rekao smatra da atmosferu treba opustiti. Prethodno je upitan da li smatra da će biti uhapšen: “Ne mislim. BiH ima pravo na Savjet ministara i tri ministarstva. Doći će izbori, pa neće moći uspostaviti ovakav Savjet ministara jer ćemo taj zakon odbaciti. Sve ijedan pripadnik Srbin koji je odlučan, pozivamo Bošnjake i Hrvate koji su na području RS da uđu u strukture na nivou RS. A ko bi mene to mogao da uhapsi? Pošto sam ja dokazani kriminalac po vašem vokabularu, Al Kapone. Deset godina to pričate, sada kažete da sam poludio“, kazao je Dodik.

Ja nisam jutros na lijevu nogu ustao, to radim deset godina

“Nikome ne želim da fali dlaka s glave, ali želim da vratim ustavna prava RS. Ja nisam jutros na lijevu nogu ustao, to radim deset godina. Zakonom se ne može mijenjati Ustav, pošto Ustav nije promijenjen mi tražimo da se vratimo na Ustav. Niko neće u Doboju ili negdje na entitetskoj liniji spriječiti ijednog Bošnjaka da putuje u RS, komunicira, radi. Mislim da je “Dara prevršila mjeru” kao što se u narodu kaže“”, rekao je Dodik u pokušaju da pojasni svoje ambicije.

Kazao ja kako sa Bakirom Izetbegovićem, liderom SDA nema više dogovora: “Sa Izetbegovićem nema nikakvog dogovora, on samo jauče i kmeči kad dođe na sastanak on samo: Joj, meni je teško, ja imam opoziciju, ja…šta će meni reći moji i tako. To je njegov pristup.”

“Mi u Republici Srpskoj nemamo namjeru da urušimo teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, poručio je Milorad Dodik, te dodao kako imaju veoma odlučnu namjeru da “vrate suverenitet koji su Ustav i Daytonski sporazum dali RS“. Dodik tvrdi kako to nije jednako ugrožavanju teritorijalnog integriteta BiH.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastali su se danas u Sarajevu sa ministrom za evropske i vanjske poslove Republike Austrije Michaelom Linhartom, a Dodik je nakon sastanka odgovarao na pitanja novinara.

“Imali smo taj sastanak. Oni koji pričaju o blokadi evo mogu da vide da to nije. A, kakve imamo stavove to je drugo pitanje. Niko ništa ne blokira”, rekao je Dodik.

Dodao je kako će biti i u ponedjeljak na sjednici Predsjedništva BiH, a to kako on glasa to mu, poručio je, “niko neće moći da naredi”.

Rekao je kako je današnji sastanak bio prilika da austrijskog ministra upoznaju sa situacijom u BIH, iako, kako je naveo, vjeruje da sve te diplomate koje dolaze imaju dobar brifing, znaju detalje ali je “veoma važno da čuju od nas sve te stvari“.

“Bez namjere da špekulišem o bilo čemu. Mi u Republici Srpskoj nemamo namjeru da urušimo teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali imamo veoma odlučnu namjeru da suverenitet koji je Ustav i Daytonski sporazum dao RS-u, da to vratimo, i to ćemo vratiti. Ali, to nije jednako ugrožavanju teritorijalnog integriteta BiH“, istakao je Dodik.

Dodao je kako je austrijski ministar tokom sastanka govorio o terminima stabilnosti i jedinstva, na što je Dodik rekao kako vjeruje da u BiH “ima stabilnosti u smislu bezbjednosti“. Jedinstva, naglasio je, nema.

Dalje je govorio o tome kako je potrebno BiH demilitarizovati, te kako su Oružane snage Bosne i Hercegovine “iluzija nametnuta u određenom trenutku i najobičniji trošak“.

Dodik je u nastavku govorio o “pravima“ RS-a na koja ima pravo Ustavom, navodeći kako razgovaraju sa Srbima u SIPA-i, kako će Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH ukinuti u roku od mjeseca dana, zabraniti njen rad na prostoru RS-a te formirati “svoju obavještajnu službu“

“Smatramo da imamo pravo na to Ustavom. Dakle, sve te nametnute odluke visokih predstavnika ćemo pomarisati i poukidati, ponašamo se ustavno, ništa ne radimo protiv Ustava. Sve što ne piše u Ustavu nećemo uzeti, sve što piše u Ustavu da pripada Bosni i Hercegovina poštovat ćemo“, rekao je Dodik.

Naveo je kako “u RS-u nema niko lud, niko nema poremećen, niti ima iko ko ne shvata da ovo jeste delikatan trenutak, ali da te naše odluke ne mogu biti povod za one koji tvrde da će biti sukoba, rata.

“Zašto bi bilo, mi nećemo ratovati, ako nas ne dira“, kazao je član Pedsjedništva BiH.

Novinari su pitali Dodika misli li da će biti uhapšen.

Pitanje mu nije bilo jasno, pa je nakon što mu je nekoliko puta ponovljeno kroz smijeh odgovorio kako ne misli da će biti uhapšen. Potom je ponovo govorio o povlačenju Srba iz Oružanih snaga BiH, a onda se vratio na prethodno pitanje oko hapšenja, odgovarajući pitanjem:

“Ko bi to mene mogao uhapsiti.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here