Suđenje u aferi “Respiratori”: Novalićeva sekretarica se čudom čudila šta on to radi, i zašto to radi

0

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje Bakirovom premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u aferi “Respiratori”.

Osim Novalića, optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak te Fikret Hodžić vlasnik firme “Srebrena malina”.

Oni su optuženi za nabavku 100 respiratora iz Kine u vrijednosti 10,5 miliona KM. Sudi im se i za nabavku medicinske opreme od 2,9 miliona KM.

Kao svjedok na današnjem ročištu svjedočila je Aida Čorbeg, anesteziolog iz Travnika. Ona je pojasnila okolnosti komunikacije sa Novalićevom sekretaricom Bahrom Džakom, koja se prema ranije prezentiranoj prepisci  interesirala o kvaliteti pojedinih vrsta respiratora.

Čorbeg je na suđenju potvrdila da je Džaka, koja joj je inače prijateljica i komšinica, od nje tražila mišljenje o respiratorima. Pozvala ju je telefonom i zatražila da se izjasni o specifikacijama respiratora koje joj je poslala mailom.

Svjedokinja je sa Džakom komunicirala i putem vibera a u jednoj od poruka je navela da je bila izričita da se nikako ne smiju nabaviti transportni respirator.

– Sjećam se da me je 1. aprila pozvala telefonom. Vraćala sam se iz dežure i tražila je od mene mišljenje o respiratorima, da li valjaju ili ne valjaju. U mailu sam dobila sliku respiratora “Gorej 3.000” za koji sam kazala da je dobar i da traže u tom smjeru. Željela sam pomoći. Tražila je moj stav o respiratorima jer je znala da sam anesteziolog. Rekla je da nema redovne tenderske procedure, da je vanredno stanje, tako sam shvatila. Za transportne respiratore sam rekla da nisu uredu i da to ne razmatraju. U davanju mišljenja vodila sam se isključivo specifikacijama. Nisam gledala, proizvođača, cijenu niti dobavljača – navela je Čorbeg.

Ona je posvjedočila da se pri davanju mišljenja vodila vodila specifikacijom aparata s obzirom da je anesteziolog.

– U jednoj poruci dobila sam sliku transportnog respiratora za koji sam kazala da ne dolazi u obzir, a Bahra je odgovorila upoznat ću premijera, a on neka odluči. Dobivala sam slike i specifikacije više respiratora, samo sam gledala one koji se mogu iskoristiti u jedinicama intenzivnog liječenja – kazala je Čorbeg.

Čorbeg je također rekla da je u poruci od Džake dobila i spcifikacija respiratora “ICU Ventilator” koji je bio imenovan šifrom, a po specifikaciji je utvrdila da zadovoljava kriterije za liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Ona je tokom dopisivanja putem vibera poslala Džaki kontakte firmi koje se bave nabavkom respiratora da bi olakšala nabavku, a u jednoj od poruka Džaka joj je napisala: “Ne znam što je premijer uzeo ovo da radi, sve je prebacio na kabinet.

Tužilac Mirza Hukelić pitao je svjedokinju da li ikada čula za respirator pod oznakom “ACM 81 A”, a ona je odgovorila da je iz medijskih izvještaja saznala za tu vrstu aparata.

Vasvija Vidović, braniteljica prvooptuženog  Novalića u unakrsnom ispitivanju pitala je svjedokinju da li znala kakvi su uslovi za nabavku respiratora vladali tada na tržištu, a ona je odgovorila da je iz medija saznala “da je opšta trka za nabavku i da se sve države bore da dođu do respiratora, ali da joj nije poznato da su Amerika i EU zabranile izvoz respiratora”.

Svjedočila je i Šeila Cilović – Lagarija uposlenica a Federalnog zavoda za javno zdravstvo koja je pojasnila kako je sačinjena analiza potreba medicinske opreme za područje FBiH.

Ona je navela da joj je direktor Zavoda Davor Pehar kazao da s kolegicom Aidom Ramić – Čatak sačini analize stanja i potreba za medicinskom opremom.

Analiza je zatražena na sastanku kojem su prisustvovali i dr. Goran Čerkez i Marina Bera.

– Poslali smo svim kantonalnim zavodima da nam pošalju šta fali do medicinske opreme i s čime raspolažu. Na osnovu toga, nakon pet dana sačinili smo analizu. Objedinili smo podatke – navela je Cilović-Lagarija.

Tužilac Hukeljić pitao je svjedokinju da li joj je poznato šta se dogodilo s analizama nakon što su završene, a ona je kazala da ih je predala direktoru Peharu. Interesiralo ga je i na koji način su usvojene analize, ali se ona nije mogla sjetiti, pa ju je Hukeljić podsjetio iskazom koji je dala tokom istrage.

Cilović-Lagarija nakon toga potvrdila je da su analize usvojene u viber grupi Federalnog kriznog štaba.

Hukeljić je pitao svjedokinju da li su ikada u Zavod dolazile ponude ili cijene za pojedinu medicinsku opremu, a ona je kazala da su sve ponude protokolirane. Nakon nekoliko dodatnih pitanja svjedokinja se sjetila da su sačinili i tabelu sa “okvirnim” cijenama opreme.

Tužioca je nakon toga interesiralo kako su saznali za cjene, odakle im informacije, a Cilović-Lagarija je kazala da su cijene našli na internetu.

Iskaze su do sada pred sudom dali Džaka, bivši direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin, supruga Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović i direktor firme “Cubicus“ Denis Đulalić.

Podsjećamo da su Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Naredno ročište zakazano je za 21. april, a svjedočit će Davor Pehar i Marina Bera.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here