23.06.2024.
HomeNovostiNovi sojevi koronavirusa opasniji, ali učenici u TK ponovo u klupama

Novi sojevi koronavirusa opasniji, ali učenici u TK ponovo u klupama

Broj novozaraženih koronavirusom na području Tuzlanskog kantona se iz dana u dan povećava i epidemiološka situacija je dosta složenija u poređenju sa proteklim danima. Broj hospitaliziranih je visok, novi sojevi koronavirusa opasniji, no nadležni su odlučili učenike od ponedjeljka vratiti u školske klupe, federalna.ba

U covid bolnicama UKC-a Tuzla hospitalizirana je 241 osoba. U Respiratornom centru je 29 osoba, od toga sedam na mehaničkoj ventilaciji. Kapaciteti skoro popunjeni. No, učenici će u školskim klupama biti sedam dana, a onda će Krizni štab i Vlada ponovo zasjedati i razmotriti epidemiološku situaciju.

„Cijeneći relativno stabilnu epidemiološku situaciju iako je ona još uvijek kao što sam rekao složena, donijeli smo mjeru o vraćanju starog režima nastave“, kazao je Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

Danas je pokrenuta i online peticija čiji je cilj obustavljanje redovne nastave, te nastavak održavanja časova putem online platformi koju je već potpisalo 12 hiljada osoba. Kako se navodi, provedeći nekoliko časova u školi učenici ugrožavaju svoje i živote svojih porodica. No, kako navode u Kriznom štabu nastava u školama će se odvijati uz poštivanje svih mjera i propisa.

“Gdje smo dali mogućnost da se nastava u pojedinim školama obustavi ukoliko u tim školama dođe do porasta oboljelih nastavnika ili učenika”, dodao je minister Jurić.

Podsjetimo, novi val pandemije koronavirusa donio je teže i komplikovanije kliničke slike. Koncentracija u uzetim uzorcima u UKC-u Tuzla je veoma visoka i dominira nova varijanta virusa.

„Ta nova varijanta koja je dominatna ne samo kod nas nego i u čitavoj Evropi i to je ova britanska varijanta. Kolege u Hrvatskoj i u Srbiji su detektovali i dvije nove varijante, južnoafričku i brazilsku varijantu“, pojašnjaca prof. dr. Nijaz Tihić, šef Zavoda za mikrobiologiju UKC Tuzla.

Južnoafrička i brazilska varijanta virusa mogla bi se očekivati i kod nas u narednom periodu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti