24.07.2024.
HomeNovostiSuđenje "teško" 19,5 miliona: Struka protiv Novalića, a preskupi kineski respirator kao...

Suđenje “teško” 19,5 miliona: Struka protiv Novalića, a preskupi kineski respirator kao dokaz

Jutros je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Fadilu Novaliću, Fikretu Hodžiću, Fahrudinu Solaku i Jelki Milićević koji su optuženi u predmetu “Respiratori”.

Na prošlosedmičnom ročištu koje je održano nakon skoro tri mjeseca pauze, izlaganje je imao Leandro Pecchi, biomedicinski inženjer i stručnjak za medicinske aparate.

Vještak je po naredbi Tužilaštva iznio ocjenu respiratora ACM 812A, koji je uvezen u Federaciju BiH u proljeće 2020. godine. Pecchia je naveo da je sam proizvođač iz Kine u uputstvu za upotrebu naveo da se ovaj aparat koristi prilikom transporta, u hitnim slučajevima i da nije navedeno da je namijenjen za jedinice intenzivne njege.

“Da sam ja proizvođač, ja bih to napisao masnim slovima”, kazao je vještak.

On je objasnio da su respiratori podijeljeni u klase i da mogu biti korišteni u penzonerskim domovima, ambulantnim kolima prilikom prevoza pacijenata, u operacionim sala, te na intenzivnoj njezi i da su ti aparati najsofisticiraniji, izvijestio je Detektor.

Pecchia je objasnio koji su nedostaci respiratora ACM 812A zbog kojih nije pogodan za intenzivnu njegu pacijenata odnosno za dugotrajno korištenje. Osvrćući se na standarde međunarodnih organizacija i agencija, on je zaključio da ACM 812A ispunjava manje od 50 odsto uslova za respiratore namijenjene intenzivnj njezi.

Vještak je potvrdio da je kineski proizvođač “Beijing Aerospace” dobio certifikat i oznaku “CE” od nezavisne agencije za kvalitet proizvodne linije, ali da nema certifikata za konkretan aparat.

“Mora biti certifikat za konkretan proizvod ako je viša klasa… Nisam ga mogao pronaći”, kazao je Pecchia.

Model respiratora HCV 003, koji je prvobitno bio naručen, vještak, kako je objasnio, nije mogao ocijeniti, jer nije imao dovoljno tehničkih podataka. Naveo je da oni koji su napisani takođe ukazuju na nedostatke.

Odbrana je prezentovala dokument u kojem je navedeno da proizvod ima oznaku CE, na šta je vještak rekao da su to podaci sa sajta preprodavača i da oni mogu staviti šta hoće.

Novalić i ostali se terete za sumnjivu nabavku 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je iz Kine uvezla firma “F. H. Srebrena malina”.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja te primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajemOptužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti