13.07.2024.
HomeNovosti“Malčanski berberin” pravosnažno osuđen na doživotni zatvor

“Malčanski berberin” pravosnažno osuđen na doživotni zatvor

Apelacioni sud u Nišu pravosnažno je osudio na doživotni zatvor Ninoslava Jovanovića (48) poznatog kao “Malčanski berberin” iz sela Malča optuženog za otmicu i zlostavljanje 12-godišnje djevojčice iz Niša.

Shodno tome, potvrđena je presuda Višeg suda u Nišu od 5. januara ove godine kojom je ovom serijskom silovatelju izrečena najteža kazna predviđena Krivičnim zakonikom Srbije.

Kaznu doživotnog zatvora prvi put izrečenu od stupanja na snagu novog Krivičnog zakonika donijela je sutkinja Višeg suda Tamara Savić.

“Optuženi Ninoslav Jovanović iz sela Malča, kriv je zato što je 20. decembra 2019. godine sposoban da shvati značaj svojih djela i upravlja svojim postupcima, oko 7:25 sati u naselju Brzi Brod u Nišu, obmanom i prijetnjom odveo maloljetnu djevojčicu iz Suvog Dola, u namjeri da sa njom ima seksulane odnose. On je ‘Fiat Puntom’ sustigao oštećenu i pozvao je da uđe u kola. Kada mu je ona rekla da ne smije, predstavio se kao Bojan iz Niša i rekao da radi kao električar u njenoj školi. Zatražio je da mu pokaže gdje je škola i tako je obmanuo i naveo je da uđe u vozilo. Kada je oštećena počela da mu objašnjava gdje se škola nalazi, kazao joj je da će joj pokazati kraći put. Kada su krenuli dalje, kazao joj je da je oteta, da je njen otac ukrao dijamant od neke babe iz Niške Banje i da ona mora biti s njim dok njen otac ne vrati dijamant. Zatim je, uz prijetnje, doveo do mjesta zvanog Malčanska petlja, gdje je sišao sa glavnog puta i zaustavio vozilo”, navedeno je u presudi, piše Blic.

Kada je pokušala pobjeći, udario je i odsjekao joj pramen kose.

“U jednom trenutku ju je izveo iz vozila i tada je djevojčica pokušala pobjeći mu tako što je potrčala prema kolima, ali je Jovanović sustigao, udario je po glavi i odsjekao joj pramen kose, zatim je odvukao do kolibe. Do 29. 12. kada je nađena, dok je djevojčicu je držao gladnu, umornu, iscrpljenu i govorio joj je da mora nastaviti, da ne smije stati. Ona je plakala i molila da je pusti kući, jer se plašila, a on je udarao u glavu i stomak i prijetio joj da će joj ubiti roditelje, što je oštećenu plašilo jer je vjerovala da se to može dogoditi. Kada bi nailazili na ljude, da ne bi tražila pomoć, govorio joj je da su oni zli, da ih mogu ubiti, da mora trčati. Ona se plašila mraka, zvukova koje je čula, a Jovanović je dodatno plašio, sjekao joj kosu i govorio da će joj ubiti roditelje”, piše dalje.

Tortura je trajala do 29. decembra kad je Jovanović pobjegao, a djevojčica pronađena.

“Sud za otmicu izriče kaznu od 11 godina zatvora, a za silovanje doživotnu robiju, pa mu se izriče jedinstvena kazna doživotne robije”, kazala je prilikom objavljivanja presude sutkinja Savić.

Obrazlažući odluku da mu se izrekne najteža kazna, sutkinja Savić je naglasila da Jovanović predstavlja trajnu opasnost za društvo.

“U završnoj riječi se izvinio, rekao da se kaje, ali to sud nije prihvatio kao iskreno. On je pokazao da boravak u zatvoru od 25 godina nije utjecao na njega, po protoku kratkog vremena je ponavljao djela. Iz zatvora je izašao decembra 2018. pa je ponovo bio na robiji do marta 2019. godine, ali je djelo ponovio. Njegovo puštanje na slobodu bilo bi rizik po novu žrtvu, ovo je jedina kazna koja će ga spriječiti da ponovo izvrši isto djelo”, kazala je sutkinja Jovanović.

Jovanović se nalazi u niškom KPZ od 5. januara 2019. godine otkako je uhapšen. Odlukom Višeg suda njemu je produžen pritvor. Na pravosnažnu odluku Jovanović ima pravo izjavljivanja vanrednih pravnih lijekova, ali oni ne odlažu izvršenje kazne. S obzirom na to da je odluka pravosnažna, on će iz pritvorske jedinice, gde je bio relativno izolovan, biti prebačen među ostale osuđenike.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti