27.05.2024.
HomeNovostiStudenti Univerziteta u Tuzli zabrinuti zbog propuštanja apsolventskih ispitnih rokova

Studenti Univerziteta u Tuzli zabrinuti zbog propuštanja apsolventskih ispitnih rokova

Zbog pandemije izazvane koronavirusom rad fakulteta Univerziteta u Tuzli odvija se u otežanim okolnostima i po posebnom režimu, dok su zbog svojih specifičnosti neki fakulteti, poput Medicinskog, ostali bez bilo kakvog oblika nastave. Rektorica Univerziteta Nermina Hadžigrahić ni sama ne krije zabrinutost.

-Svi smo se mi našli u jednoj nepredviđenoj situaciji i zato moramo iznaći najbolja moguća rješenja u ovom trenutku. Osigurali smo odmah IT resurse i time se univerzitetska mreža širi. Sve je ovo prelazno rješenje. Svjesni smo da nam treba sistemsko rješenje, jer nam je ova situacija pokazala da trebamo jedinstvenu platformu online nastave. Vjerujem da ćemo u ovoj namjeri imati podršku institucija – kaže za Fenu rektorica Hadžigrahić.

Ona naglašava da se na sve obaveze ne može odgovoriti online pristupom te da je neophodna fizička prisutnost studenata, posebno kada su ispiti u pitanju

-Imamo praktične vježbe, laboratorijske vježbe i to ne možete online naučiti. Također, studenti imaju stručne prakse koje se odvijaju u drugim institucijama i preduzećima. Ovdje je ujedno i pitanje kliničkog staža koji studentima Medicinskog fakulteta traje do polovine augusta. Zato su studenti s pravom zabrinuti i mi to razumijemo. I mi smo zabrinuti i želimo se što prije vratiti u učionice – istaknula je rektorica Hadžigrahić.

Treba naglasiti da su dva roka polaganja ispita već izgubljena za apsolvente, a mnogi završni radovi su ostali na čekanju.

-Našim studentima je veliki problem javni prijevoz i mi ne možemo zahtjevati od njih da bez javnog prijevoza pristupe ispitima. Iako neki studenti mogu doći na ispit, drugi ne mogu i onda se tu radi o diskriminaciji – kaže rektorica Hadžigrahić.

Univerzitet u Tuzli je spremio dopis prema kriznim štabovima u Federaciji BiH kojim se traže razumjevanje za studente i profesore. Međutim, proteklih dana se studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli žale da nemaju online nastavu još od marta.

-Nadam se da će uskoro biti dovršena platforma koju bi mogli koristiti i studenti Medicinskog fakulteta. Bilo bi idealno da možemo svi koristiti jedinstvenu platformu Univerziteta. Online ispiti ostaju kao krajnja mogućnost, međutim nisam sigurna da studenti uopće žele na takav način pristupiti ispitima. Vjerujem i nadam se da će epidemiološka situacija biti sve povoljnija i da će studenti uspjeti obaviti na adekvatan način i praktičnu nastavu i ispite – kaže rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti