01.03.2024.
HomeNovostiStudenti najavili šestosatnu blokadu saobraćaja u dijelu Beograda

Studenti najavili šestosatnu blokadu saobraćaja u dijelu Beograda

Grupa studenata i mladih koji učestvuju u protestima u Srbiji zbog, kako tvrde, krađe na izborima 17. decembra, najavila je za danas šestosatnu blokadu saobraćaja na dvije lokacije u Beogradu. Oni su pozvali građane da se u 11 sati okupe u Birčaninovoj ulici ispred Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije, od koga traže da omogući provjeru biračkog spiska.

Prema njihovim riječima, taj protest će trajati sat vremena, koliko daju ministarstvu da odgovori na njihove zahtjeve, nakon čega će blokirati dvije saobraćajnice, čije lokacije nisu želeli da otkriju “zbog bezbjednosti”.

Blokada saobraćajnica, kako su najavili, počeće u 12 i trajati do 18 sati, a svaka naredna bi mogla da bude i duža, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Protesti zbog neregularnosti na izborima počeli su u ponedjeljak, 18. decembra, dan nakon izbora i održavani su svakog dana u 18 sati ispred sjedišta Republičke izborne komisije (RIK) koje se nalazi u zgradi stare Skupštine Srbije u Ulici kralja Milana.

Na te proteste pozivali su predstavnici liste “Srbija protiv nasilja”, tražeći poništavanje izbora na svim nivoima zbog, kako tvrde, izborne krađe, zbog čega je više njih, predvođenih potpredsjednicom Stranke slobode i pravde Marinikom Tepić, stupilo u štrajk glađu.

Za danas nije potvrđeno da li će biti održan i taj protest, nakon što su predstavnici liste “Srbija protiv nasilja” sinoć pokušali da uđu u Skupštinu grada, u čemu ih je spriječila policija, nakon čega su okupljeni građani razbili stakla i prozore na toj zgradi.

Prema riječima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, dva policajca su teško povrijeđena tokom protesta, više njih lakše, a uhapšeno je više od 35 osoba, dok se radi na identifikaciji ostalih.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti