Stručnjaci strahuju: Život u izolaciji s nasilnikom

0

Sigurne kuće u RS, uz pojačane preventivne mjere radi suzbijanja širenja virusa korona, rade kao i do sada, a stručnjaci upozoravaju da će vjerovatno zbog pandemije i izolacije sa nasilnicima krajem aprila i početkom maja doći do porasta broja slučajeva porodičnog nasilja.

Ljiljana Čičković, direktorica Fondacije ženskog centra Trebinje, rekla je da je virus korona dodatno usporio otvaranja prve sigurne kuće u Trebinju, ali istakla da se žrtve nasilja mogu obratiti ovoj organizaciji, policijskoj stanici i Centru za socijalni rad Trebinje.

“Mislimo da će krajem aprila i početkom maja ove godine doći do porasta broja prijava porodičnog nasilja, jer se žrtve nalaze u izolaciji, ograničeno im je kretanje i u takvim uslovima pod psihozom nasilnici svoje frustracije iskaljuju na članovima svojih porodica, prije svega suprugama”, zaključila je Čičkovićeva.

U Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS su rekli za “Nezavisne” da su svi subjekti zaštite kao i organizacije za podršku žrtavama nasilja u porodici u RS dostupni i funkcionišu.

“U skladu s tim i sigurne kuće rade kao i do sada i primaju žrtve nasilja u porodici, poštujući sva uputstva Instituta za javno zdravstvo RS, civilne zaštite i domova zdravlja kojima teritorijalno pripadaju”, kazali su u nadležnom ministarstvu.

Ističu da su sigurne kuće za vrijeme trajanja vandrednog stanja u RS dužne poštovati  mjere i odluke Republičkog štaba za vandredne situacije.

“Pozdravljamo dosadašnje radnje i aktivnosti kojima sigurne kuće primjenjuju mjeru izolacije i potpune redukcije kontakata žrtava nasilja u porodici koje se nalaze u tri sigurne kuće u RS, te smatramo da te mjere treba da nastave da sprovode”, zaključili su u ovom ministarstvu.

Nada Golubović, predsjednica Upravnog odbora Fondacije “Udružene žene”, rekla je da se u sigurnoj kuću u Banjaluci trenutno nalazi 14 žena i njihova djeca, te da od kako traje vanredno stanje u RS nisu primali nove štićenice.

Istakla je da se žrtve nasilja uvijek mogu javiti i tražiti besplatnu pravnu pomoć i nasilje prijaviti putem SOS linije.

“Žrtve nam se javljaju i preko Facebook profila, kao i pozivom na broj 065/884-161 i na SOS broj 1264”, rekla je Golubovićeva.

Dodaje da porast broja slučajeva porodičnog nasilja još nije zabilježen u RS.

“Prema podacima MUP RS, nije došlo do porasta broja prijava protiv nasilnika. To ne znači da nasilje nije povećano, već da su žene pod kontrolom nasilnika i nisu u mogućnosti da nasilje prijave”, navela je Golubovićeva.

Mirzeta Tomljanović, tehnička koordinatorica sigurne kuće u Bijeljini, kazala je da su uslove rada prilagodili novonastaloj situaciji, te da redovno dezinfikuju prostor i trude se da korisnice drže dovoljnu distancu jedna od druge.

Dodala je da su osposobili i poseban prostor za nove štićenice, koje bi bile odvojene od drugih korisnica.

N.N.