27.05.2024.
HomeSvijetDrugi val zaraze u Kini: Više od 82 000 oboljelih, samo jučer...

Drugi val zaraze u Kini: Više od 82 000 oboljelih, samo jučer novih 108 slučajeva

Kina je objavila najveći broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u skoro šest sedmica, do čega dolazi zbog sve većeg broja dolazaka iz inozemstva, a zemlja se suočava s izazovima da spriječi drugi val zaraze Covidom-19.

Ukupno je novih 108 slučajeva zabilježeno u nedjelju, što je porast u odnosu na 99 koliko je zabilježeno dan ranije, te je to ujedno i najveći broj slučajeva otkako su 6. marta bila registrirana 143 slučaja.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva u kopnenoj Kini sada je 82.160, dok je broj smrtnih slučajeva porastao za dva, na 3.341.

Nacionalno povjerenstvo za zdravstvo objavilo je u ponedjeljak da je 98 novih slučajeva uvezeno i da je riječ o ljudima koji su došli u Kinu iz drugih zemalja, što je novi rekord u odnosu na broj dan ranije – 97. Broj asimptomatskih slučajeva pao je sa 63, koliko je iznosio dan ranije, na 61.

Iako je broj dnevnih slučajeva infekcije jako opao u odnosu na vrh epidemije u februaru, Beijing je zabrinut da bi ljudi koji dolaze izvana mogli pokrenuti drugi val i ponovno vratiti zemlju u stanje skoro potpune paralize.

Sjeverna pokrajina Heilongjiang, koja graniči s Rusijom, objavila je da ima 56 novih slučajeva – od čega 49 iz Rusije.

Kineski gradovi na granici s Rusijom u nedjelju su objavili da će ojačati pogranične kontrole i uvesti mjere karantene po dolasku u zemlju.

Pogranični grad Suifenhe te Harbin, prijestolnica pokrajine, objavili su da će tražiti da svi koji dolaze iz inozemstva budu u karanteni 28 dana.

U Harbinu će također na 14 dana biti u samoizolaciji građani kod kojih testovi pokažu da su pozitivni na Covid-19 ili su asimptomatski.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti