20.07.2024.
HomeLifestyleStručnjaci s Univerziteta Yale tvrde: Asfalt po kojem hodamo nas truje

Stručnjaci s Univerziteta Yale tvrde: Asfalt po kojem hodamo nas truje

Osim automobila i drugih zagađivača koji izbacivanjem štetnih gasova ugrožavaju ljudsko zdravlje, u gradskim sredinama i same ulice i trotoari truju ljude.

Nova studija stručnjaka sa Univerziteta Yale ispitala je asfalt kao izvor sekundarnih organskih aerosoli, vrste čestica povezane sa izazivanjem astme i drugih zdravstvenih oboljenja.

Utvrdili su da su asfaltne površine tokom ljeta veći izvor tih čestica nego benzinski i dizel motori zajedno.

U gradovima je zagađenje aerosolnim česticama veliki zdravstveni problem, posebno u toplijem dijelu godine. Tim sa Yalea započeo je studiju nakon što jedno istraživanje nije moglo da utvrdi izvor određenih štetnih aerosoli u nivou zagađenja Los Angelesa.

“Utvrdili smo da su emisije štetnih aerosoli iz asfalta u velikoj mjeri zavisne od temperature i izloženosti suncu. Što je toplije i sunčanije to su veće emisije”, kaže Drew Gentner, profesor saradnik na inženjerskom odjeljenju Univerziteta Yale, koji je predvodio istraživanje.

Tokom ljetnih mjeseci, asfalt upija mnogo više toplote od prirodnih površina.

Zbog toga su u laboratoriji zagrijavali asfalt. Na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa, primijetili su da oslobađa organske aerosoli.

Međutim, na temperaturi od 60 stepeni Celzijusa (što asfalt bez problema postigne tokom ljetnih vrućina), utvrđeno je da se nivo emisije štetnih materija udvostručuje.

Osim toga, zagađenje se još više povećava zbog solarne radijacije. Ako je asfalt izložen sunčanim zracima ljetnog intenziteta, 300 odsto je veća emisija štetnih materija.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti