16.06.2024.
HomeNovostiStranački biznis 3F mreže: Fikret Hodžić uvezao pogrešne respiratore, probio rok za...

Stranački biznis 3F mreže: Fikret Hodžić uvezao pogrešne respiratore, probio rok za isporuku, ali Solak nije raskinuo ugovor

Afera nabavke 100 respiratora iz Kine, od čega je 80 stiglo u BiH 25. aprila, kako istraga, odmiče poprima regionalni karakter.

U cijeloj priči oko nabavke respiratora koje je u BiH uvezla firma FH Srebrena malina spominje se podgorička kompanija BTL Medical Montenegro, koja se bavi trgovinskom medicinske opreme.

Prema dokumentaciji koja je dostupna Oslobođenju, ova podgorička kompanija 14. aprila sklapa ugovor sa firmom Shangai ChangQi Medical Tehnology Center, prodavcem 100 respiratora i u ugovoru je navedeno da kupuju respiratore pod šifrom ACM 812A, što je koštalo nešto više od 7 miliona KM.

Priča u tom trenutku dobija sasvim novi ugao jer se tada uključuje Srebrena malina. Prema informacijama do kojih je došlo Oslobođenje, Srebrena malina sklapa ugovor sa firmom BTL Medical Montenegro doo i firmom Shangai Chang Medical Technology center o isporuci 100 respiratora tipa ACM812A po cijeni od oko 40.000 eura po komadu.

Radi se o istim respiratorima koji je u BiH uvezla firma Srebrena malina 25. aprila. To su bili razlozi da se istraga u aferi respiratori proširi i na susjedstvo pa su istražioci iz BiH jučer zakucali na vrata firme BTL Medical Montenegro, čija je vlasnica Sanja Lekić. Ove informacije Lekić je potvrdila za Oslobođenje. Negirala je da je potpisan bilo kakav ugovor sa Srebrenom malinom već se radi, kako kaže, o aneksu ugovora.
– Jučer je ovdje bilo specijalno tužilaštvo po tom pitanju i dobilo je sve potrebne informacije. Radi se, ustvari, o aneksu ugovora gdje je firma Srebrena malina trebala da sarađuje sa firmom BTL Medical i nisu ostvarili saradnju već su ostvarili direktno saradnju sa firmom iz Kine. Ovdje su svi vidjeli da nema nikakvih transakcija, da nema nikakvih plaćanja i da ništa nije rađeno sa firmom BTL Medical. To je provjereno sa strane specijalnog tužilaštva da apsolutno nema nikakvih novčanih transakcija sa firmom BTL Medical i da firma Srebrena malina nije kupila od firme BTL Medical respiratore već direktno od kineske firme koja se bavi prodajom respiratora, ponovila je više puta Lekić dodajući da su istražioci uzeli svu potrebnu dokumentaciju.

Prema ugovoru koji je 3. aprila potpisao Fikret Hodžić, vlasnik Srebrene malina sa Fahrudinom Solakom, direktorom Federalne uprave civilne zaštite rok za isporuku respiratora bio je 15. april. Firma u tom trenutku nije imala dozvolu za uvoz, respiratori su u BiH stigli 25. aprila, a 27. je ekspresno dobila dozvolu za uvoz od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Ugovorom je predviđena isporuka invezivnih respiratora HC VE 003, a isporučeni su uređaji ACM 812A. To nije bio dovoljan razlog kao ni činjenica da je probijen rok isporuke da se ugovor raskine.

 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti