Još jedna “srebrena malina”: Propali političar Sadik Ahmetović imenovan za direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli

0

Sadik Ahmetović imenovan je za novog direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli. Bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH za Fenu je izjavio da na ovu funkciju dolazi s novim vizijama.

– Ovdje ima mnogo infrastrukturnih stvari koje trebamo riješiti, jer ugrožavaju zdravlje djece, posebno kada se radi o kupatilima. Već sam razgovarao s nadležnima na ovu temu i moram priznati da postoji razumjevanje da se ovaj problem riješi – kaže Ahmetović.

Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli je velikim dijelom oslonjen na donacije, a prema mišljenju Ahmetovića to nije realno.

– Sada nam predstoji proljetno krečenje i to ne smije biti stvar donacija niti smije biti dilema hoćemo li uspjeti. Najvažnije je da djeci obezbijedimo prijatan, zdrav i siguran boravak ovdje gdje žive. Stalo nam je i da imaju kvalitno obrazovanje. Moja vizija je da se Domovi otvore te da djeca budu, prema uzoru na Evropsku uniju, izmještena u porodice. Želimo da naša djeca budu integrisana u društvo. Ne želimo da budu „domci“, ne želimo da budu stigmatizirani. Želimo da budu prisutni u društvu, u gradu i da se skine stigma s njih – rekao je Ahmetović.

Istaknuo je da bez institucija Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli ne može funkcionirati.

– Djeca i Dom za djecu bez roditeljskog staranja ne mogu funkcionirati bez institucija. Svako dijete ima svoju šansu. Svako dijete, koje ovdje odrasta, želi pokazati daje jednako djetetu koje odrasta u porodici. I zašto novac iz budžeta ne uložiti tamo gdje je moralno, gdje je obaveza, gdje je društveno potrebno – kaže Ahmetović.

U narednih nekoliko dana, najavio je, održat će sastanke s predstavnicima Vlade Tuzlanskog kantona te s predstavnicima federalnih institucija.

– Vjerujem da će prihvatiti ono što tražimo, a to je prije svega sigurnost za djecu, jer nama dolaze djeca od pet ili sedam dana starosti. Mi moramo predočiti institucijama da tu djecu trebamo provesti kroz život, da to budu ljudi koji imaju zdrave navike kroz život – rekao je Sadik Ahmetović.

Kaže da je u razgovoru za funkciju direktora rekao da će inzistirati na izmjenama zakona za djecu koja nakon 18 godine ostaju bez obiteljskog doma

– Djeca koja žele studirati nemaju mogućnost ovdje boraviti. To je jedna od stvari koje ćemo postaviti, ali i inzistirati na transformisanju Doma, da djecu koja žele studirati borave ovdje. Želim i da u okviru Doma otvorimo obdanište za djecu čiji roditelji nemaju financijskih mogućnosti – rekao je.

Kaže da će posebnu pažnju posvetiti djeci koja prosjače, a takvih je sve više.

Trenutno je u Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli smješteno 52 djece, a oko stotinu ih godišnje prođe kroz ovu ustanovu.