25.07.2024.
HomeNovostiStoljeće zločina Katoličke crkve: Papa Franjo danas putuje u Kanadu kako bi...

Stoljeće zločina Katoličke crkve: Papa Franjo danas putuje u Kanadu kako bi se izvinio za zlostavljanje djece

Papa Franjo danas putuje u Kanadu na, kako je rekao, “hodočašće pokore” kako bi se izvinio za zlostavljanje djece domorodačke nacionalnosti koje su pretrpjeli u katoličkim školama.

Odgovor na pritisak

Između 1881. i 1996. godine više od 150.000 autohtone djece odvojeno je od svojih porodica i dovedeno u škole. Mnoga djeca su izgladnjela, premlaćena i seksualno zlostavljana u sistemu koji je Kanadska komisija za istinu i pomirenje nazvala “kulturnim genocidom”.

Dok su kanadski čelnici znali za veliki broj djece koja umiru u školama od 1907. godine, ovo pitanje je gurnuto u prvi plan kada su prošle godine otkrivene neobilježene grobnice na ili u blizini bivših škola.

Kao odgovor na pritisak koji proizilazi iz tih otkrića, papa Franjo se izvinio za ulogu Katoličke crkve u školama ranije ove godine tokom posjete domorodačkih delegata Vatikanu.

Finansijska kompenzacija

Sada dolazi da se izvini na kanadskom tlu. Ali preživjeli i domorodački lideri rekli su Reutersu da žele više od izvinjenja.

Mnogi su tražili finansijsku kompenzaciju, vraćanje autohtonih artefakata, objavljivanje školskih zapisa, podršku izručenju optuženih zlostavljača i ukidanje doktrine iz 15. stoljeća koja opravdava kolonijalno oduzimanje posjeda domorodačkog stanovništva u obliku papske bule ili edikta .

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti