25.02.2024.
HomeUncategorizedŠto je zapravo i za koga iz Niša prevozio ukrajinski avion koji...

Što je zapravo i za koga iz Niša prevozio ukrajinski avion koji se srušio u Grčkoj: ‘Da, bio je pun srpskog oružja…‘

Ukrajinski teretni zrakoplov koji se u subotu navečer srušio u Grčkoj, na letu iz Srbije za Jordan, vjerojatno je prevozio streljivo, rekao je gradonačelnik Pangea, mjesta u čijoj je blizini zrakoplov pao. Srbijanski ministar obrane Nebojša Stefanović na izvanrednoj konferenciji za novinare u nedjelju je potvrdio da je u avionu bili 11,5 tona naoružanja tvrtke Valir, a on tvrdi da je konačno odredište tog naoružanja bio – Bangladeš.

– Svih osam članova posade su, nažalost, poginuli, rekao je Stefanović koji je dodao da je zrakoplov Antonov An-12 poletio iz Niša u subotu u 20:40 sati te da je vlasnik aviona jedna ukrajinska tvrtka.

Kao “netočne i zlonamjerne” je odbacio špekulacije da je oružje zapravo bilo namijenjeno Ukrajini.

– Radilo se o osvjetljavajućim minobacačkim minama i školskim minama – rekao je Stefanović odgovarajući na pitanje šta je avion prevozio.

Istaknuo je da se više puta pojavljivala informacija da Srbija prevozi naoružanje Ukrajini i da se ona svaki put ispostavila kao netočna.

– Ovo nije prvi put, imali smo početkom lipnja informaciju da se transportira nekakvo naoružanje prema Ukrajini, ispostavilo se da je to let i roba koja je iz naše Namjenske industrije išla prema Alžiru i imala je sve potrebne dozvole. Isto tako 2. srpnja imali smo slijetanje iz UAE na aerodrom Nikola Tesla, teretnog aviona koji je prevozio dva borbena aviona iz Emirata. Te stalne izmišljotine, kojima se pokušava narušiti ugled Srbije, kako mi radimo nešto ispod žita, kako kršimo međunarodne propise je nešto što je potpuno providno i zlonamjerno – rekao je Stefanović.

Teretni zrakoplov srušio se u blizini grada Kavale u sjeveroistočnoj Grčkoj, stvarajući plamen oštra mirisa, rekli su lokalni dužnosnici.

Svih osam članova posade Antonova An-12 poginulo je, izvijestila je u nedjelju ujutro grčka državna televizija ERT.

Stanovnicima koji žive u blizini grčka civilna zaštita rekla je da zatvore prozore i da ne uključuju klima-uređaje.

Gradonačelnik pogođene zajednice Pangeo, Filipos Anastasiadis, rekao je ranije da je avion prevozio “opasan materijal”, vjerojatno streljivo.

Rekao je ERT-u da na zrakoplovu nije bilo ni kemijskog ni nuklearnog materijala. Vojska je na putu prema mjestu nesreće, dodao je.

Državni mediji izvijestili da je u zraku otrovna para od zapaljenja 12 tona tereta.

Zrakoplov je poletio iz Niša u Srbiji i bio je na putu za Aman u Jordanu kada je pilot prijavio probleme s motorom i zatražio hitno slijetanje u grčku zračnu luku Kavala, ali avion nije uspio doletjeti i srušio se 40-ak kilometara od zračne luke.

Avion je za dlaku promašio kuće i uništio je električne stupove. U okolnim selima nestalo je struje.

Ruta leta zrakoplova prikazana na internetskoj stranici Flightradar24 pokazala je da je letjelica tvrtke Meridian stigla do sjevernog Egeja blizu poluotoka Halkidiki prije nego što se okrenula i vratila prema Kavali.

Slike s mobitela koje su snimili stanovnici pokazuju kako je zrakoplov gorio u zraku prije nego što se srušio. Eksplozije su se mogle čuti na mjestu događaja nekoliko sati nakon pada zrakoplova.

Krhotine su razbacane u radijusu od nekoliko stotina metara, a područje je ograđeno.

Veliki broj vatrogasaca, hitne pomoći i policije otišao je na to područje prije nego što su se povukli i naredili novinarima i promatračima da odmah odu.

Vatrogasac je rekao ERT-u da čekaju specijalce i da su dvojica kolega prevezeni u bolnicu s poteškoćama u disanju.

 

HINA / Jutarnji

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti