Stigli Fikretovi “respiratori” iz malinjaka, ali neće niko da ih preuzme u Sarajevu

0

Avion kompanije “FlyBosnia” konačno je danas  dostavio preostalih 20 respiratora u BiH koje je naručila „Srebrena malina“ u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića.

Avion ove aviokompanije kako je planirano, na Sarajevski aerodrom sletio je u 14.30 sati.

Riječ je o ostatku od 100 kupljenih respiratora, koji su plaćeni 10,5 miliona KM. Do sada je u BiH stiglo svega 80, a mjesec kasnije tek ostalih 20. Zanimljivo je da niko od predstavnika Vlade ni FUCZ-a nije došao na Aerodrom.

No, kako su “Srebrenoj malini” zbog istrage Tužilaštva blokirani računi te se čeka odluka Suda BiH po zahtjevu Hodžića da mu se odobri 475.000 KM kako bi platio PDV, sve je sada pod znakom pitanja. Pitanje je i kako pokrenuti carinsku proceduru.

Tačnije, neizvjesno je hoće li FUZC, koji je, također, pod istragom, preuzeti i kada preostale respiratore, za koje je utvrđeno vještačenjem da ne mogu biti korišteni u bolnicama na intenzivnoj njezi.

Tužilaštvo BiH užurbano vodi istragu i saslušava svjedoke. Za sada su osumnjičene samo dvije osobe, ali spisak će biti proširen. Tužilaštvo je prikupilo skoro sve dokaze i preostaje još da ispita osumnjičene.