14.04.2024.
HomeNovostiStara afera u novom svijetlu: Kako su premijer Novalić i ministar Džindić...

Stara afera u novom svijetlu: Kako su premijer Novalić i ministar Džindić izvukli više od milion maraka iz Pretisa?

Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmet i poduzelo određene istražne radnje, a u vezi s poslovnim vezama kompanije Pretis d.d. i privatne firme Termo Metal Resist (TMR).

Istražitelji su, kako prenose mediji, izuzeli dokumentaciju iz kompanije Pretis d.d, a pretresene su i prostorije u firmi TMR. Direktorica Pretisa Almira Zulić-Burek je saslušana.

Podsjetimo, Žurnal je prošle godine pisao o tome kako su federalni premijer Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izvukli više od milion maraka iz Pretisa preko zajedničke firme TMR.

Naime, Pretisom upravlja Vlada Federacije BiH, odnosno Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije. Suštinski, to su Fadil Novalić i Nermin Džindić. Firma TMR d.o.o. je u vlasništvu Džindića i Novalićeve porodice. Dakle, premijer i ministar imaju apsolutnu kontrolu i u firmi TMR, i u “državnom” Pretisu.

Kako smo pisali, a prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, firma TMR d.o.o. je većinu svojih proizvoda prodala upravo vogošćanskom Pretisu.

Otkako su Fadil Novalić i Nermin Džindić 2015. godine postali premijer, odnosno ministar, njihova firma TMR ostvarila je promet iznosu od oko dva miliona maraka.

Novcem izvučenim iz Pretisa, Novalićeva i Džindićeva firma uspjela je u krugu Unisa kupiti i halu površine 2.356 kvadrata. Takozvani proizvodni prostor kupljen je u avgustu prošle godine od Unis-UTL d.o.o. Vogošća. Cijena je bila 506 hiljada maraka.

Podsjetimo i na to da je kasnije, a nakon Žurnalovog teksta o tome kako je firma TMR d.o.o. izrađivala i prsten za projektile 155mm, te da je sav materijal za izradu prstena nabavljao i plaćao Pretis, na adresu Žurnala stigla prijeteća pošiljka – prsten haubičke granate.

Ova prijetnja nikada nije istražena.

Piše: Zurnal.info

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti