27.05.2024.
HomeNovostiStanivuković opet protiv Dodika: Ne treba lagati svoj narod, Srbi su neodvojivi...

Stanivuković opet protiv Dodika: Ne treba lagati svoj narod, Srbi su neodvojivi od Bosne i Hercegovine

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković boravio je ovih dana na obilježavanju Dana srpskog jedinstva u Beogradu, a nakon centralne svečanosti dao je u najmanju ruku zanimljive izjave za medije, pogotovo u kontekstu praznika koji se obilježavao.

Stanivuković je tako odstupio od dominantnog narativa koji je bio prisutan na centralnoj ceremoniji na Savskom trgu i koji je dolazio od zvaničnika Srbije i RS-a, rekavši da treba razmišljati “hladnom glavom”.

Na novinarski upit da prokomentira Dodikovo pozivanje na otcjepljenje RS-a od BiH i njeno pripojenje Srbiji, Stanivuković je rekao da su to “obične fraze”. Potom ga je novinarka pitala misli li on da bi se to trebalo dogoditi.

“Ja znam šta bih trebao reći da bih dobio aplauz s jedne i gnusnu kritiku s druge strane. Treba zadržati hladnu glavu i voditi mudru politiku. Mislim da je greška lagati svoj narod. Imamo politiku iz RS-a, koja svaki dan govori ‘samo što se nismo otcijepili’ i tako 20 godina i to je samo predizborni trik”, kaže Stanivuković.

Nakon toga je rekao da o otcjepljenju nema govora, jer je BiH i zemlja srpskog naroda koji tu baštini vjekovnu historiju.

“BiH je neodvojiva od srpskog naroda. Odricati se BiH je odricanje vijekovne historije svog naroda. Čudi me da neko ko ima 60 godina kao Dodik to ne zna i da se želi odreći deset vijekova svoje historije. Ja živim u Republici Srpskoj i to je dio Bosne i Hercegovine. Dodiku je odzvonilo i on se koristi jeftinim trikovima. Dobijete kratkotrajni aplauz, ali nema fajde od toga”, zaključio je Stanivuković.

Naglasio je da za Srbe nije mudro odricati se BiH i evropskih vrijednosti.

“Onda slušate jednog Srbina iz RS-a, koji se predstavlja velikim Srbinom, gospodina Dodika, koji kaže mi smo najbolji, mi smo jedini, sami protiv svih, svijet je protiv nas, zapad nam je neprijatelj. Onda imate glas iz Srbije koji kaže Njemačka je naš prijatelj, hvala im za investicije. To je glas razuma”, potcrtao je Stanivuković.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti