Šta si to zakuhao Selime Bešlagiću? Kome bacaš prašinu u oči sa kvaziekspertskom vladom u Tuzlanskom kantonu?

0

U toku je hitna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona.

Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a, predložio je dnevni red, odnosno smjenu predsjednika i dopredsjedavajućih Skupštine TK, te smjenu Vlade TK.

Na zahtjev zastupnika SDA Šekiba Umihanića, predsjedavajući Skupštine TK Žarko Vujović je dao pauzu u trajanju od pola sata.

Nakon pauze, predloženi dnevni red je usvojen i to sa 18 glasova za i 16 protiv.

Već je treća pauza po redu, a posljednju je tražio predsjednik Skupštine Žarko Vujović.

U pauzi je održana sjednice Klubova Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Okončano glasanje po klubovima konstitutivnih naroda. Klub Hrvata je glasao 1:1, Klub Srba 1:1, a Klub Bošnjaka 18:17 za odluku o smjeni rukovodstva Skupštine TK.

Zapisnik o glasanju bit će poslat Ustavnom sudu F BiH na ocjenu.

SDP BiH je zatražio pauzu na kojoj će biti donijeta odluka hoće li i dalje ostati pri stavu da se glasa o smjeni rukovodstva Skupštine TK.

Najagilniji agitator protiv postojeće Vlade TK bio je Selim Bešlagić. On je bio protiv stranačkih kadrova u Vladi TK, tražeći da ministri budu iz reda eksperata. Na kraju će to dovesti do toga da će nova Vlada TK, ako i bude izabrana, biti ne višestranačka, već jednopartijska! Kako je dogovoreno u novoj vladi neće participirati SBB i PDA, ali će pokupiti funkcije u javnim ustanovama, preduzećima, agencijama, nadzornim i upravnim odborima i slično. Vladu će činiti samo dvije partije SDP i Naša stranka, i to u nenormalnom omjeru ministara: SDP će dati 10 a Naša stranka 2 ministra. Neće to više biti višestranačka, nego jednopartijaks Vlada SDP-a.

Eto ti Selime, dobićeš jednostranačku Vladu SDP-a kojeg si napustio, Preletačeviću jedan.

Promovisaćeš kao eksperta svog stranačkog predsjednika – Zvjezdana Karadžina, koji nije mogao skupiti dovoljno glasova za Gradsko vijeće Tuzla, iako je bio prvi na listi, a sad ga ti guraš za ministra kako bi ga utješio. No, ni to ne radiš iskreno.

Umjesto da tvoj predsjednik Karadžin podnese ostavku, ili da ga članstvo smijeni zbog izbornog poraza, ti ga guraš za ministra kako bi ti oslobodio prostor u stranci. Rješavaš ga se kao svog problema, a guraš ga nama građanima, i to nam tog političkog amatera prodaješ kao eksperta.

E, ako je i od tebe Selime Bešlagiću, previše je. Posljedice tvoje neprincipijelne trgovine i klijentelističke kombinatorike brzo će se vidjeti na djelu.

Šta si to zakuhao Selime Bešlagiću? Kome to bacaš prašinu u oči?