Milan Tegeltija i službeno podnio ostavku na mjesto predsjednika VSTV-a

0

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, ušao je u salu gdje se održava sjednica ove pravosudne institucije i službeno predao ostavku na tu, ali i ostale funkcije u VSTV-u.

Članovi VSTV-a napravili su pauzu kako bi se s usaglasali oko nastavka procedure.

Tegeltija nije prisustvovao današnjoj sjednici koja je počela sa kašnjenjem od 90 minuta. Dnevni red je promijenjen i članovi VSTV-a raspravljali su o procedurama koje će uslijediti nakon što je Tegelija podnio ostavku.

Prvi zaključak podrazumijeva da imenuju predstavnike koji će obnašati funkciju Predsjedništva. Druga opcija podrazumijeva da se nakon upućivanja ostavke pokrene procedura imenovanja članova Predsjedništva, a treći zaključak se odnosi na upućivanje zahtjeva Vrhovnom sudu RS o imenovanju člana VSTV-a iz Republike Srpske.

Usvojena je odluka da se, nakon što Tegeltija podnese ostavku, imenuje jedan predstavnik koji će obnašati tu funkciju do imenovanja novih članova.

Podsjetimo, Tegeltija je jučer na sjednici informisao članove VSTV-a o razlozima svoje ostavke, ali je pozvao i neke od članova da i sami to učine. U ranijem obraćanju medijima, Tegeltija je rekao kako je sigurnost njega i njegove porodice ugrožena, a da institucije BiH nisu učinile ništa da ga zaštite kao predsjednika VSTV-a. Također, najavio je da će podnijeti ostavku i na drugim pravosudnim funkcijama.