Šta se to događa među rudarima: U Dubravama štrajkuju glađu, u Omazićima iftare sa Fadilom, Zokom, Nerminom i Begom?!?

0

Rudari Rudnika uglja Dubrave koji je u sastavu Rudnika uglja Kreka Tuzla, prekinuli su štrajk glađu i nastavili sa proizvodnjom. Do prekida je došlo nakon održanog sastanka sa direktorom rudnika gdje im je rečeno da će se o njihovim zahtjevima moći raspravljati nakon potpisivanja kolektivnog ugovora.

Podsjećamo, tražili su povećanje plata 30 odsto na startnu osnovu i nastavak radnog vremena od 12 sati. Podršku u zahtjevima nisu dobili od Sindikata radnika Rudnika Kreka.

Delegacije Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na čelu s premijerom Fadilom Novalićem i Vlade Tuzlanskog kantona sinoć su boravile u posjeti rudarima druge smjene u jami Omazići Rudnika mrkog uglja u Banovićima.

Federalni premijer se tom prilikom pridružio se rudarima u zajedničkom iftaru u jami dubokoj 300 metara.

Domaćini su tako iskoristili priliku da pokažu otkopno polje i način na koji jama radi, ali i ukažu o potrebi stalnog unaprijeđenja i humanizacije rada u samim jamama.

“Devet godina sam u ovoj firmi. Nije mi teško da postim. Navikao sam. Uvijek za iftar pravimo pauzu. Večeras je stvarno drugačije, lijepo i svečano”, kazao je gostima rudar Kadrija Delić.

“Što se tiče Ministarstva i Vlade, mi stojimo uvijek na raspolaganju da prebrodimo sve krize koje smo imali i koje ćemo imati. Prije godinu dana mi smo tražili pomoć sa više strana da se ugasi požar, a čini mi se da ste zaista vi sami sebi najviše pomogli. Svjedoci smo da jama ponovo radi i Elektroprivreda sigurno računa na vas i vaše količine uglja”, poručio je prisutnim rudarima ministar industrije, energetike i rudarstva Federacije BiH Nermin Džindić.

Rudari su se nekon posjete zahvalili premijeru Fadilu Novaliću, kao i ostatku delegacije skupa sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Federacije BiH Nermin Džindić, te ministru privrede TK Edin Duraković, kao i načelniku općine Banovići Begi Gutiću.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here