ŠTA SE DEŠAVA: Širom svijeta otkazano više od 2000 letova

0

Avio kompanije morale su otkazati više od 2000 letova u svijetu, od kojih gotovo četvrtinu u Sjedinjenim Državama, posebno zbog varijante omikron covida-19 koja je omela putovanja tokom praznika.

Prema web stranici FlightAware, u 15,40 po srednjoeuropskom vremenu u petak već je bilo najmanje 2116 otkazanih letova, od kojih 499 u ili iz Sjedinjenih Država, bilo da se radi o međunarodnim ili unutarnjim letovima. U četvrtak je bilo otkazano 2231 letova, po istom izvoru.

Brojne kompanije su navele da je novi val pandemije, koji posebno pogađa posadu aviona, glavni uzrok tih otkazivanja.

FlightAware navodi da je United Airlines morao otkazati više od 170 letova u petak, odnosno 9 posto planiranih.

Veliki broj zaražen omikron varijantom širom zemlje odrazio se na članove naših posada i osobe koje vode naše operacije, objasnila je kompanija koja traži rješenja za putnike.

Delta Air Lines je otkazao 145 letova, prenosi FlightAware i navodi omikron i loše vremenske okolnosti, piše Hina.

Prema procjenama American Automobile Association, više od 109 miliona Amerikanaca je namjeravalo putovati avionom, vozom ili autom između 23. decembra i 2. januara, ili 34 posto više nego prošle godine.

Avio kompanija American Airlines predviđala je za četvrtak 5300 letova, kao i prethodna dva dana. “To predstavlja 86 posto našeg programa letova istog razdoblja 2019. godine”, tokom praznika prije izbijanja epidemije navodi kompanija.

Ali većina tih putovanja je bila planirana prije pojave omikron varijante koja se brzo širi i prisiljava na izolaciju i one koji nemaju simptome.