Iran na kraju vojne vježbe ispalio 16 raketa i poslao poruku Izraelu: Mogu pogoditi vašu državu

0
In this photo released on Friday, Jan. 15, 2021, by the Iranian Revolutionary Guard, missiles are launched in a drill in Iran. Iran's paramilitary Revolutionary Guard forces on Friday held a military exercise involving ballistic missiles and drones in the country's central desert, state TV reported, amid heightened tensions over Tehran's nuclear program and a U.S. pressure campaign against the Islamic Republic. (Iranian Revolutionary Guard/Sepahnews via AP)

Iranske vojne snage ispalile su danas više balističkih projektila na kraju petodnevnih vojnih vježbe za koje su iranski generali ocijenili da predstavljaju upozorenje Izraelu.

Prema navodima iranskih zvaničnika, na kraju vježbe vojska je ispalila 16 balističkih projektila koji su uništili odabrane mete na zemlji.

“Ove vježbe su osmišljene da odgovore na prijetnje koje je proteklih dana uputio izraelski režim. Šesnaest projektila je uništilo mete koje su i naciljane. U ovoj vježbi je raspoređen samo dio od stotine iranskih projektila sposobnih da unište zemlju koja bi se usudila da napadne Iran”, rekao je general-major Mohammad Bagheri.

Šef Islamske revolucionarne garde Hossein Salami je također naglasio kako vježba predstavlja upozorenje Izraelu.

“Vojna vježba je ozbiljno upozorenje izraelskim zvaničnicima. Učinite i najmanju grešku, odsjeći ćemo vam ruku”, poručio je Salami.

Prema novinskog agenciji IRNA, rakete koje je Iran koristio tokom predstavljaju modele Emad, Ghadr, Sejjil, Zalzal, Dezful i Zolfaghar. Domet njihovog djelovanja procjenjuje se od 350 do 2.000 kilometara.

Iranski zvaničnici su također izjavili kako su projektili ispaljeni tokom vježbe uspješnoo pogodili jednu metu u isto vrijeme kada je 10 dronova istovremeno pogodilo mete.

“Rakete kratkog i srednjeg dometa mogu doseći Izrael, kao i američke baze u regiji”, saopćili su iranski državni mediji, prenosi Klix.ba.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here