14.07.2024.
HomeNovostiŠta krije kandidatura bez pristanka?

Šta krije kandidatura bez pristanka?

Stranka za Bosnu i Hercegovinu kao kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine predložila je Nermina Šehovića, šefa Detašmana Federalne uprave policije u Zenici. To je još jučer za Federalnu televiziju potvrdio Semir Efendić. No, Nermin Šehović negirao je da je kandidat, kao i da je potpisao izjavu koja mora pratiti kandidaturu. Ovo je otvorilo cijelu sagu zbog činjenice da je Šehović policijski službenik, zbog čega mu kandidatura nije dozvoljena, odnosno jeste, ali nakon što napusti policijsku službu. Šehović je izjavu o svemu dao i u Federalnoj upravi policije. Od Šehovića je zatraženo da se odrekne svoje funkcije, jer je u kontradiktornosti s Pravilnikom Centralne izborne komisije BiH.

Od objavljene kandidature do negiranja. Šta je između – bez konkretnog objašnjenja. Ali idemo redom: Stranka za Bosnu i Hercegovinu sa spremnom listom izlazi na izbore. Iznenađenje, kandidat za člana Predsjedništva BiH Nermin Šehović, javnosti poznat kao policijski službenik i autor izvještaja o stradanju Dženana Memića. Prvi čovjek Stranke za BiH Semir Efendić tvrdi da je lista predana CIK-u, no od Šehovića druga strana priče. Kaže, ništa nije potpisao:

“Nisam predao svoju izjavu vezano za tu kandidaturu. Ja sam policijski službenik, radim redovne poslovne zadatke u interesu svih građana. Ne želim da se moje ime na određene načine s poluinformacijama barata i dovodi u kontekst nekih, da kažem, predizbornih političkih stvari jer ja nisam političar.”

Nije političar, ali je policijski službenik. Oboje ne može biti. Zakon i pravila kažu da se mora odlučiti za jedno. Tako je propisano Izbornim zakonom, ali i Zakonom o policijskim službenicima u Federaciji. U bitku za Predsjedništvo može samo kao političar bez funkcije u pravosuđu. Za Nermina Šehovića dupli zadatak. Naime, Šehović je kandidat za glavnog tužioca Državnog tužilaštva. Ako se utvrdi da je kadar Stranke za BiH, neće moći ni u Tužilaštvo. Dvostruke funkcije nisu moguće, poruka je predsjednika VSTV-a Halila Lagumdžije:

“Što se tiče izbora glavnog tužioca, odnosno bilo kojeg nosioca pravosudne funkcije, ako se kandidat prijavljuje prvi put, odnosno ako već ne obavlja neku pravosudnu funkciju, kao što je slučaj sa gospodinom Šehovićem, onda u obrascu koji popunjava, uz aplikaciju, mora navesti da li je član neke stranke. Čak i ako jeste, to aplikanta ne diskvalifikuje iz procesa imenovanja. Naime, ako kandidat, koji se izjasni da je član neke stranke, bude izabran, on ima rok od dana donošenja odluke do polaganja zakletve da donese potpisanu i ovjerenu izjavu da je napustio stranku čiji je bio član.”

Ova iznenadna kandidatura izazvala je polemike. Kako je kandidiran, bez izjave Šehović ne daje konkretan odgovor. Nije kandidat, nije član stranke, ali ovaj potez Stranke ne osuđuje. Veze s njima nije potvrdio, ali nije ni negirao. Da je zloupotrijebljen u političkim igrama, negira. O tužbi ne razmišlja.

“Javnost zna ko sam ja. Ja nisam nikakva šteta. Ja sam stabilan, postojan, ispred mene je moja neka profesionalna karijera. Mornar je navikao na nemirno more”, poručio je Šehović.

Dok traje polemika kako i zašto Šehović i je li moguća kombinacija politike i pravosuđa, Stranka za BiH rasplet situacije prati šutnjom. U međuvremenu, Šehović je dao izjavu i u Federalnoj upravi policije. Bilo kako bilo, validnost kandidature potvrdit će CIK nakon ovjere liste, koji je već danas pokrenuo istagu o ovom slučaju.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti