23.06.2024.
HomeNovostiŠta je remdesivir i zašto ga svi žele?

Šta je remdesivir i zašto ga svi žele?

Remdesivir spada u klasu lijekova poznatih kao “nukleozidni analozi”, koji se široko koriste u liječenju karcinoma, virusa i raznih infekcija.

Ovi analozi podsećaju na molekule poznate kao nukleozidi, koji se prirodno javljaju u tijelu i bitni su građevni blokovi RNA i DNK.

Neki virusi su “prevareni” tako da analoge ugrađuju u svoj genetski materijal, a ne u stvarni objekat. To remeti prirodnu hemiju virusa, uništavajući tako njegovu sposobnost da se replicira i ometa njegovo širenje.

Da li djeluje u liječenju COVID-19?

I dalje se provode ispitivanja efikasnosti remdesivira u liječenju COVID-19, ali postoje znaci nade da je koristan u liječenju bolesti, posebno kod pacijenata u kritičnom stanju.

Na primjer, rezultati ispitivanja koje je u aprilu objavio američki Nacionalni institut za zdravlje sugerirali su da je ovaj lijek smanjio boravak u bolnicama za pacijente s COVID-19 sa 15 na 11 dana.

Gilead, američka biofarmaceutska kompanija koja proizvodi lijek, takođe je objavila da je pet dana liječenja remdesivirom djelovalo kao i 10 dana tretmana drugim postupcima za ljude s teškim COVID-19. Američka Uprava za hranu i lijekove izdala je 1. maja posebnu dozvolu za hitnu upotrebu intravenskog lijeka za odrasle i djecu hospitalizirane sa COVID-19.

Remdesivir je također prvi lijek koji je Evropska asocijacija za lijekove preporučila za ovlaštenu upotrebu u EU-u u borbi protiv korona virusa.

Da li je lako dostupan?

Prije izbijanja pandemije, Gilead nije aktivno proizvodio remdesivir, ali od tada je povećao proizvodnju i kažu da rade na proširenju kapaciteta. Cilj je bio da bude dostupno više od 190.000 tretmana liječenja do kraja juna i više od 2 miliona do decembra. Takođe se navodi da može imati nekoliko miliona tretmana liječenja u 2021. godini, ukoliko bude potrebno.

Pored toga, Gilead je u maju objavio da je potpisao sporazume o licenciranju sa još pet kompanija. U okviru ovih sporazuma, Gilead će tim proizvođačima pružiti potrebno znanje kako bi im omogućio da brzo povećaju proizvodnju remdesivira za distribuciju u 127 zemalja tokom narednih mjeseci.

Zašto SAD žele kupiti sve dostupne zalihe?

Sa više od 2,6 miliona potvrđenih infekcija i oko 130.000 smrtnih slučajeva, Sjedinjene Države pogođene su snažnije od većine zemalja pandemijom korona virusa. Kao dio napora da se uhvati u koštac sa situacijom, američko ministarstvo zdravlja objavilo je 30. juna da je kupilo 500.000 jedinica remdesivira, što čini praktično sve dostupne zalihe lijeka u naredna tri mjeseca.

Američki ministar zdravstva Alex Azar pozdravio je taj potez kao “izvanredan ugovor kojim se Amerikancima osigurava pristup prvoj odobrenoj terapiji za COVID-19”.

Vijest je sa manje entuzijazma dočekana u drugim zemljama koje se takođe suočavaju sa pandemijom i uskoro im može nedostajati dovoljno lijeka remdeviser za liječenje teških bolesnika sa COVID-19. “Ovo je prvi značajan odobreni lijek, ali gdje je mehanizam za pristup?” pitao je Dr Andrew Hill, istraživač sa Univerziteta Liverpool, piše list The Guardian.

Bioetičar sa sveučilišta u New Yorku Arthur Caplan izjavio je da bi američka kupovina remdesivira mogla spriječiti napore drugih zemalja da nadopune vlastite zalihe, ali on je umanjio uticaj koji bi imao na globalne napore za suzbijanje bolesti.

“Sumnjam da će biti dovoljno potražnje [u SAD-u] – iako remdesivir nije čudesan lijek — da će se ovdje koristiti i neće ići nigdje drugdje, mnogo mjeseci”, rekao je za DailyMail.com. “To nije ogroman gubitak, ali je gubitak. To će značiti više patnje. Mislim da to neće koštati života.”

Iako kupovina zaliha remdesivira iz SAD-a sama po sebi možda nema velikog uticaja na globalnu borbu protiv pandemije, to je izazvalo bojazan da bi to mogao biti zloslutni znak predstojećih događanja. Deborah Gleeson, specijalistica za javno zdravstvo sa Univerziteta LaTrobe u Melbourneu, opisala je potez u SAD-u kao “vrlo važan presedan”.

“Ako vidimo da cjepivo dolazi od američke kompanije, vjerovatno ćemo vidjeti istu vrstu ponašanja i skladištenja u Sjedinjenim Državama i u drugim razvijenim zemljama”, rekla je za australijsku SBS News.

Koje mogućnosti imaju druge zemlje ako im ponestane remdesivira?

Bilo je nekih špekulacija da će se, u slučaju da neka zemlja ima izuzetnu hitnu potrebu za opskrbu remdesivirom, mogao izdati poznati “obavezni nalog za izdavanje dozvole”, mehanizam dozvoljen prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) koji omogućava vladama da proizvode patentirani proizvod bez pristanka vlasnika patenta.

Iako bi obavezni nalog za licenciranje omogućio zemljama da proizvode vlastite generičke verzije remdesivira, to nije mehanizam koji se koristi vrlo često, jer mnoge vlade radije ne krše pravo na patente.

Farmaceutske kompanije dugo su tvrdile da bi takve narudžbe bile štetne za proizvodnju lijekova jer im patenti omogućuju povrat novca koji potroše na vitalna istraživanja i razvoj.

Kako se remdesivir uopšte smatra korisnim, ali ne i vitalnim alatom u borbi protiv korona virusa, ostaje da se vidi hoće li bilo koja vlada smatrati vrijednim neprilika da narušava osnove svjetske trgovine izbjegavajući zakone o patentima.

Remdesivir će se vjerovatno nastaviti koristiti kao dio kombinacije lijekova – novih i starih – koji će se primjenjivati u borbi protiv COVID-19. Na primjer, otkriveno je da jeftini deksametazon, široko dostupan steroid, ima efektan učinak na korona virus.

Već je odobren za upotrebu na COVID-19 u Velikoj Britaniji, a za koji istraživači kažu da smanjuje broj smrtnih slučajeva kod najteže pogođenih pacijenata, i to do jedne trećine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti