21.06.2024.
HomeUncategorizedŠta je Ganibegović pisao Novaliću: "Jesmo se dali budali u ruke, ovom...

Šta je Ganibegović pisao Novaliću: “Jesmo se dali budali u ruke, ovom Fikretu malini “

U Sudu BiH danas je održano ročište federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak,vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić i Jelka Milićević, ministrica finansija Federacije BiH.

Komunikacije mejlom i viberom

Državni tužilac Džermin Pašić iznio je danas set materijalnih dokaza kojima se, kako je kazao, potvrđuje oraganizirano djelovanje optuženih koji su djelovali sinhronizirano i svaki od njih imao je svoju ulogu.

Uloženo je mnogo dokumenata, ugovora, te prepiski mejlom i viberom.

Da je o svemu bio upoznat premijer vlade Federacije BiH Fadil Novalić, između ostalog, dokazuje i komunikacija njegovog šefa kabineta Hasana Ganibegovića koji je bio 22. aprila prošle godine u kontaktu s Harunom Avdagićem iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva koja je na kraju, u kratkom roku, omogućila firmi “Srebrena malina” da se registrira za uvoz medicinske opreme.

Nakon razgovora s Avdagićem, Ganibegović šalje poruku Novaliću: “Ja, jesmo se dali budali u ruke, ovom Fikretu malini”.

Novalić mu poslao smajli

Novalić pita “Što?” nakon čega Ganibegović piše “Dao je Harunu neku ženu, moram ja s njom”. Novalić odgovara “zato smo tebe dali na to” i šalje mu smajli.

Službenik Privredene banke Sarajevo u komunikaciji pitao je Fikreta Hodžića šta je sa dozvolom za rad s medicinskom opremom, Hodžić odgovara:

– Lično Premijer rješava dozvolu, to će biti završeno.

Tužilac Pašić iznio je i set materijalnih dokaza kojima je, kako je rekao, želio pokazati da su svi akti vezano za uvoz respiratora modelirani 24. aprila 2020. godine i u kojima je naveden drugi model respiratora.

Odbrane su više puta prigovarale na način izvođenja dokaza, zahtijevajući da Tužilac prestane komentirati dokaze koje ulaže.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti