“Srpski svet” se zasniva na zločinima i zločincima; Kako region može ići naprijed sa Srbijom u kojoj je Ratko Mladić heroj?

0
Traditionally dressed Serb royalists prepare a grilled sheep at Mt. Ravna Gora, central Serbia, Saturday, May 17, 2008. Thousands of people attended a church service and rally to the commemorate anniversary of execution of late Serbian royalist General Dragoljub Draza Mihajlovic. Mihajlovic, the commander of Serbian chetniks movement was caught and executed by communists on May 13, 1945. (AP Photo/Darko Vojinovic)

-Nacionalistička politika, svetosavska, mora da ima protivnike i mora da ima svoje heroje – jer ako je Ratko Mladić zločinac, a jeste, onda politiku ,,srpskog sveta“ ne možemo da gradimo na zločinima i zločincima i mora se medijski izbrisati kroz: školski sistem, narativ, kontest, novine i najviše televizije – ocjenjuje Aleksandar Olenik, advokat i građanski aktivista za “Pobjedu”.

– Ovdje je opšteprihvaćen narativ koji je ponekad i oficijelni da je Ratko Mladić heroj koji se žrtvovao za srpski nacionalni interes kao i svi ostali ratni zločinci koji su osuđeni i već su se vratili u Srbiju: Lazarević, Šešelj, Šljivančanin i mnogi drugi. Oni su rado viđeni gosti na našim TV programima, tumače ratove, daju interpretacije i na neki način predstavljaju moralnu vertikalu – kaže Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji za “Pobjedu”.

Sveopšta manipulacija

Mediji u Srbiji su prepravljeni Mladićevom pobjedom nad Haškim truibunalom bez obzira što mu je potvrđena doživotna zatvorska kazna zbog genocida u Srebrenici. I dok se konstatuje da srpskim žrtvama nema kraja i da njihovi počinioci nijesu adekvatno kažnjeni, Haškom tribunalu se prigovara da je Mladić osuđen bez dokaza… Izvrtanje stvarnosti nas je dovelo do toga da mlade generacije rođene poslije 1995. godine, kada je potpisan Dejtonski mir, ne znaju šta se desilo jer stavove ne grade na osnovu nauke već nečije percepcije – i tu je manipulacija. I dokle tako?

– Dokle god je nacionalistička politika i dok je ona podržana od većeg dijela establišmenta: SANU, fakulteta, pogotovo političara i medija teško će biti da se nešto bitnije promijeni – odgovara Olenik napominjući da promjene ne mogu biti preko noći već korak po korak i u politici i u medijima.

– Na naslovnim stranama u Srbiji se osporava genocid u Srebrenici to je sve revizija istorije koja nas gura u blato i dalje sukobe – kaže Olenik i primjećuje da je samo jedna novina u Srbiji list “Danas”, relativno istinito prenijela presudu za zločine, odnosno sve ostale televizije i novine vrše reviziju i medijski prave od zločinca heroja, to je problem.

Po njegovim riječima nije to slučaj samo sa presudom Mladiću nego sa svim ostalim presudama iz Haškog tribunala.

– Sve one su medijski zloupotrijebljene u Srbiji i svuda se od najvećih zločinaca prave heroji, to rade i političari u svojim istupima. Isti dan kada je objavljena presuda Mladiću predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se SB UN-a, govorila je i premijerka Srbije Ana Brnabić – poništavali su, relativizovali, slavili i podržavali ratne zločince – kaže Olenik.

te napominje da je u ljudskoj historiji ali i u međunarodnom pravu onaj ko podržava ratne zločince i sam zločinac, i da je još gore ako ste predsjednik republike jer onda dajete primjer nekom drugom kako nešto treba da se radi.

Na pitanje da li zbog toga ne možemo da se oslobodimo nacionalizma Biserko objašnjava da se Srbija nakon svih tih poraza na neki način okrenula od regiona, da je vrlo frustrirana i da je ta frustracija omogućila prodor Rusije na Balkan.

– Ona nije u stanju da napravi uvid i otpor. Elita je svoju odgovornost prenijela na generacije koje dolaze i koje nemaju nikakvu odgovornost za to što se dešavalo, ali je cio taj teret stavljen na njihova leđa. Oni su, osim toga, odrasli na matrici – Srbi su žrtve, Srbije živi u okruženju gde je cijeli svijet protiv nje. Danas se to interpretira u novom kontekstu – pa je to zato što su Srbi mali Rusi, jer vole Rusiju, imate razne vrste racionalizacije, relativizacije i negiranja – objašnjava Biserko i zaključuje da je poricanje odgovornosti na neki način dokaz da postoji odgovornost – jer ne bi bilo potrebno da se toliko poriče, laže, falsifikuje i da smo sve dalje od neke istine.

– Naravno, to generiše nacionalizam, jer se nije odustalo od nekih pretenzija u odnosu na susjede kao što su Bosna i Crna Gora – zaključuje Biserko.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here