David Scheffer: Milorad Dodik je prepreka pomirenju u BiH

0

David Scheffer, bivši ambasador SAD-a za ratne zločine, govorio je za Glas Amerike o pravosnažnoj presudi ratnom zločincu Ratku Mladiću koji je osuđen na doživotni zatvor.

Scheffer je ocijenio kako je Apelaciono vijeće potvrđivanjem 10 tačaka optužnice ispunilo pravdu. Međutim, svjestan je da za žrtve apsolutna pravda nikada neće biti dostižna. Zaključio je i kako tužilac u slučaju Mladić nije iznio dovoljno dokaza da se potvrdi optužba za genocid pored Srebrenice, u još šest opština Bosne i Hercegovine.

David Scheffer se osvrnuo i na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika nakon presude Mladiću.

David Scheffer
Izvor : David Scheffer (Glas Amerike)

Ocijenio je kako je Dodikova izjava, u kojoj kritikuje rad Suda u Haagu, “jedna od najparadoksalnijih i najlicemjernijih izjava u modernoj historiji Balkana”.

“Ako je iko bio prepreka pomirenju miru u BiH to je gospodin Dodik. To nije bio Haški tribunal. On i njegove kolege iskoristili su svaku priliku kako bi ocrnili Haški tribunal. Izuzev kad oslobodi srpskog počinioca. Jednostavno ne mogu ozbiljno shvatiti šta kaže Dodik“, poručio je bivši ambasador SAD-a.

David Scheffer je podsjetio kako je Haški tribunal bio izuzetno ozbiljan proces zasnovan na činjenicama.

Opširnije u videu Glas Amerike.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here