25.07.2024.
HomeNovostiSrpska posla: Dodik piše, Vučić iščitava, a ni kod kog nije dobra...

Srpska posla: Dodik piše, Vučić iščitava, a ni kod kog nije dobra glava

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je povodom dokumenta koji mu je uputio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, u kojem se, prema navodima medija, spominju Kosovo i RS, rekao da će Milorada Dodika i entitetsku predsjednicu Željku Cvijanović pozvati narednih dana u Beograd.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je povodom dokumenta koji mu je uputio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, u kojem se, prema navodima medija, spominju Kosovo i RS, rekao da će Milorada Dodika i entitetsku predsjednicu Željku Cvijanović pozvati narednih dana u Beograd.

“Neću ja da govorim o dokumentu, neka oni o tome govore. U pisanju dokumenta nisam učestvovao, pročitao sam ga i još ću dva puta, da bih ga bolje proučio”, rekao je Vučić.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su iz Republike Srpske dostavili predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću dokument u kojem ukazuju na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH te da su i time željeli da pokažu da zapadne zemlje imaju dvostruke aršine kada je riječ o pitanjima RS-a i Kosova.

“Naravno da je to dio naših razgovora koje smo imali u Banjoj Luci i potrebe da predsjednika Vučića, odnosno Srbiju, upoznamo s antidejtonskim ponašanjem visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH povodom primjene Dejtonskog sporazuma”, pojasnio je sinoć Dodik u izjavi za Tanjug.

Istaknuo je da žele da podrže predsjednika Vučića u nastojanju da na pravi način i s dodatnom snagom uđe u pregovore sa Prištinom.

“Mi smo dostavili predsjedniku Srbije informacije o antidejtonskom ponašanju, kao akt koji je razmatran i razmatra se na Vladi. Naravno da već imamo zaključke vezano za antidejtonsko ponašanje i kršenje Dejtona u Skupštini Republike Srpske i u cjelini ćemo te dokumente dostaviti predsjedniku Srbije”, naveo je Dodik.

To je, ističe, učinjeno s obzirom na to da Srbija razgovara sa Prištinom, a da su neke zapadne zemlje rekle da prihvataju nezavisnost Kosova, dok te iste zapadne zemlje krše Dejton tako što, prema Dodikovim riječima, Republici Srpskoj oduzimaju prava i žele da je konzerviraju i naprave unitarnu BiH.

To je, naglašava Dodik, potpuno obrnut proces koji je viđen na primjeru Kosova i Metohije.

“Dakle, ideja je da se Vučiću dostave podaci u tom pogledu i da može na relevantan način da uporedi različito ponašanje međunarodne zajednice u gotovo identičnim situacijama vezano za statuse”, naveo je Dodik.

On je istaknuo da potpuno razumije da je za Vučića to teško pitanje, ali da Srbija kao “garant Dejtonskog sporazuma, treba i ima obavezu, što predsjednik i pokazuje, da zaštiti legitimna prava Republike Srpske, stečena Ustavom i Dejtonskim sporazumom”.

“Ukoliko međunarodna zajednica smatra da je Kosovo nezavisno, a jedan dio nje je već pokazao da priznaje nezavisno Kosovo, većina zemalja EU-a i SAD-a, onda mi smatramo da i mi možemo kao Republika Srpska da istaknemo pravo na regulaciju statusa koji nama odgovara”, rekao je Dodik.

Ponavlja da je Republika Srpska trajno nezadovoljna statusom u BiH, jer im ona, kaže, ništa dobro nije donijela.

“I BiH, i visoki predstavnik, i međunarodna zajednica su oduzimali prava Republici Srpskoj i oni žele da evropskim procesom BiH to nasilje verifikuju i da se promijeni Ustav i ubaci u Ustav i sve nadležnosti prebace na Sarajevo”, rekao je Dodik.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti