20.04.2024.
HomeNovostiSrđan Mazalica, Dodikova neznalica, ćelavica i ... : U TV emisiji tvrdio...

Srđan Mazalica, Dodikova neznalica, ćelavica i … : U TV emisiji tvrdio da je Banja Luka glavni grad RS-a

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Srđan Mazalica (SNSD), gostujući u emisiji “Pitamo za vas” Alternativne televizije Banja Luka, komentarisao je i posjetu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić Banjoj Luci, upriličenu 22. 6. 2021. godine, kao i reakcije jednog dijela javnosti na posjetu.

Izjavivši, pored ostalog, da “svaka ta posjeta i sve te otvorene rane koje se pojavljuju nose takav jedan rizik da određeni ljudi jednostavno ne prihvataju”, Mazalica je iznio i tvrdnju da je Banja Luka glavni grad Republike Srpske:

“…i postavlja se pitanje da li vi imate pravo u ime građana grada Banje Luke i u ime građana Republike Srpske, čiji je Banja Luka glavni grad, da vodite, da kažem, jedno takvo približavanje koje, da kažem, ima tu jednu identitetsku podlogu koja je zasnovana, da kažem, na nekim događajima iz prošlosti…”

Ovo nije prvi put da zvaničnici koji djeluju ili dolaze iz Republike Srpske tvrde da je Banja Luka glavni grad Republike Srpske.

Tako je “Istinomjer” u niz navrata ovakve tvrdnje ocijenio neistinitim, dok smo u analizi “Glavni grad RS nije Banjaluka, iako često čujemo drugačije”, podsjetili i na s tim u vezi neispunjeno obećanje koje je SNSD dao tokom izborne kampanje pred Opće izbore 2006. godine.

“U cilju snaženja pozicije Republike Srpske, potrebno je definisati Banjaluku kao glavni grad Republike, što SNSD pokušava već godinama. Time bi se iz Ustava RS konačno brisala glupost koju je SDS nametnuo da je Sarajevo glavni grad Republike Srpske. Takav grad ne postoji u Republici Srpskoj, već u samo u Federaciji BiH”.

Iz obećanja SNSD-a, 2006.

S obzirom na to da je, u skladu s članom 9. Ustava Republike Srpske, glavni grad Republike Srpske Sarajevo, ovoga puta, da je to grad Banja Luka, “Istinomjer” neistinitom ocjenjuje tvrdnju Srđana Mazalice.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti