17.07.2024.
HomeNovostiSrbiji uvedene sankcije na rusku naftu

Srbiji uvedene sankcije na rusku naftu

Države Evropske unije glasale su za osmi paket sankcija Rusiji koje podrazumijevaju ograničavanje cijena ruske nafte koje izvoze treće zemlje. Nakon usvajanja ove odluke, Srbija neće moći da uvozi naftu iz Rusije preko Janafa, čime su se sankcije uvedene Moskvi praktično prenijele i na Srbiju.

Prvobitni prijedlog Evropske komsiije predviđao je izuzetak kad je reč o snabdijevanju sa Jadranskog naftovoda, ali je na insistiranje pojedinih država članica EU taj prijedlog odbijen, jer je stav da nema opravdanja zbog kog bi Srbija bila izuzeta.

Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, stoga ne bi trebalo da profitira od derogacije. Ostale države članice EU su se složile sa ovim stavom – rekao je jedan diplomatski izvor koji je bio uključen u razgovore o novom paketu sankcije, javlja Radio Slobodna Evropa.

Ovakva odluka, prema pisanju režimskih medija, šokirala je šefa srbijanske države Aleksandra Vučića, koji smatra, kako se navodi, da je Hrvatska najodgovornija za blokadu koja je uvedena Srbiji. Prema najavama, Vučić bi trebalo da se oglasi ovim povodom, a glavni razlog zbog čega je predsjednik Srbije nezadovljan odlukom EU jeste taj što je, kako se ističe, Bugarska, u kojoj posluje ruski Lukoil, dobila povlašten položaj, odnosno izuzeće.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, govoreći o uvođenju sankcija Srbiji, rekla je da ova odluka sve promijenila.

„Govorila sam da će predsednik biti pod ogromnim pritiskom, danas nakon ove sramotne odluke Evropske unije, Vučić će dati žestok odgovor na sankcije na koje je insistirala Hrvatska. To da oni iz paketa sankcija izuzmu neke članice Unije, ali da na eksplicitan zahtev Hrvatske to urade Srbiji. Našoj zemlji izbijaju iz džepa stotine miliona evra“, rekla je Ana Brnabić na TV Happy.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti