21.07.2024.
HomeNovostiPolitičarima u BiH i nakon poskupljenja opet servirane niske cijene hrane

Političarima u BiH i nakon poskupljenja opet servirane niske cijene hrane

Inflacija i velika poskupljenja skoro svih osnovnih životnih namirnica primorale su Službu za zajedničke poslove BiH da predloži novi cjenovnik hrane i pića u njihovim ugostiteljskim objektima koji nije mijenjan od 2015. godine.

U ovom prijedlogu se navodi da je u proteklom periodu usljed globalnog poremećaja u proizvodnji, transportu i snabdijevanju došlo do enormnog rasta nabavnih cijena prehrambenih artikala.

“Ovo se odrazilo i na samo poslovanje Službe za zajedničke poslove institucija BiH, koja nabavku artikala vrši putem Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine na slobodnom tržištu. Izvršena je analiza uticaja rasta nabavnih cijena prehrambenih artikala na prodajne cijene artikala gotovih proizvoda i konstantovano je da je rast cijena osnovnih životnih namirnica, brašna, ulja, riže, zamrznutih proizvoda, voća i povrća i mesnih proizvoda bio najveći i kreće se od 50 do 300 posto”, ističe se u prijedlogu Odluke.

Izvršena je detaljna analiza važećeg Cjenovnika iz 2015. godine, učešća sirovina u svakom prodajnom artiklu, te je napravljena nova kalkulacija cijene koštanja gotovih proizvoda, gdje su uzete u obzir nove nabavne cijene.

Tako je u zajedničkim institucijama BiH cijena espresa trenutno 0,8 KM, a oni traže da bude jednu KM, kapućino bi trebao biti dvije KM umjesto jedne, mineralna voda bi trebala biti dvije KM, a sada je 1,5 KM, dok je od sokova najskuplja cijeđena narandža koja trenutno košta 2,5 KM, a prema novom cjenovniku bi trebala biti skuplja za pola marke. Čaj će biti skuplji za 0,3 feninga i koštaće jedan KM.

Prema novom cjenovniku, i alkoholna pića bi trebala biti skuplja, pa će se za pivo umjesto 1,5 KM trebati izdvojiti 2,5 KM, za lozu tri KM umjesto dvije. Vodka i vino od dva decilitra bi trebali biti skuplji za jednu marku i koštaće tri KM.

U ugostiteljskim objektima bi uskoro trebale biti veće cijene i pita.

“Sirnica, krompiruša i burek će koštati tri KM. Sirnica i krompiruša su trenutno dvije KM, a burek 2,5 KM. I omlet sa sirom će koštati tri KM, umjesto dvije. Porcija dimljenog lososa sa sadašnjih sedam KM poskupiće na 12, pržene lignje sa sedam idu na devet KM. Kajgana i jaja poskupljuju na 2,5 KM sa sadašnjih 1,5 KM”, piše u novom cjenovniku koji je dostavljen SM BiH.

I cijene jela sa roštilja se mijenjaju. Ćevapi su sada 5,5 KM, a od 2015. godine su koštali četiri marke. Pljeskavica je pet KM, umjesto dosadašnjih četiri KM.

Iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH rekli su ranije za “Nezavisne” da pripremaju izmjene postojećeg cjenovnika, koji će uputiti Vijeću ministara BiH na usaglašavanje, s obzirom na to da trenutne cijene hrane i pića nisu usklađene sa enormnim povećavanjem cijena na tržištu.

Nikola Lovrinović, predsjedavajući Kluba poslanika HDZ BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, uputio je krajem juna inicijativu o usklađivanju troškova toplog obroka zaposlenih u institucijama BiH.

“Zadužuje se Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana od dana usvajanje ove inicijative visinu naknade uposlenima u institucijama BiH za ishranu tijekom rada poveća sa sadašnjih osam KM za svaki dan proveden na radu na 12 KM”, navodi se u inicijativi Lovrinovića koja je usvojena u julu.

Tako svakom zaposlenom u zajedničkim institucijama pripada pravo na novčanu naknadu na ime ishrane tokom rada od 12 KM za svaki dan proveden na radu.

Proizvod      Trenutno     Traže

Espreso            0,80         1

Kapućino               1         2

Mineralna voda   1,5        2

Cijeđena narandža  2,5   3

Čaj                         0,7     1

Pivo                     1,5     2,5

Loza                          2     3

Vodka i vino               2     3

Sirnica, krompiruša   2     3

Burek                        2,5  3

Omlet sa sirom         2     3

Dimljeni losos           7    12

Lignje                        7     9

Kajgana i jaja          1,5  2,5

Ćevapi                     4     5,5

Pljeskavice              4     5

Cijene su izražene u konvertibilnim markama.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti