21.05.2024.
HomeNovostiSrbija treća u Evropi po Globalnom indeksu organizovanog kriminala, iza Rusije i...

Srbija treća u Evropi po Globalnom indeksu organizovanog kriminala, iza Rusije i Ukrajine

Prema Globalnom indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu koji je 26. septembra objavila Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC), Srbija zauzima treće mesto u Evropi.

Na prvom mestu od 44 države na evropskom kontinentu po rasprostranjenosti kriminala je Rusija, a na drugom Ukrajina.

GI-TOC je međunarodna nevladina organizacija za razvoj strategija za borbu protiv organizovanog kriminala sa sedištem u Ženevi.

Globalni indeks za 2023. godinu ukazuje kontinuirani rast organizovanog kriminala na globalnom nivou, pri čemu 83 odsto svetske populacije živi u uslovima visokog kriminala.

U izveštaju za Srbiju, ukazuje se da je zemlja tranzitno čvorište za heorin i kokain, što uključuje više organizovanih kriminalnih grupa, kao i da “postoje dokazi da kriminalne grupe iz Srbije sarađuju sa krminalnim grupama u susednim državama”.

“Postoje dokazi o saradnji srpskih kriminalnih grupa sa crnogorskim. Zajedno čine kriminalnu mrežu koja je povećala količinu kokaina koji se krijumčari iz Latinske Amerike a povezana je sa distribucijom kokaina u centralnoj Evropi. Konkurencija između rivalskih kriminalnih grupa u Crnoj Gori prelila se na Srbiju. Registrovan je niz povezanih ubistava u tom kontekstu”, navodi se u izveštaju.

Ukazuje se takođe da Srbija ostaje jedan od najvećih proizvođača oružja u Istočnoj Evropi, dok se vatreno oružje preusmerava u ilegalno tržište.

“Poboljšana kontrola granica, određeni stepen tržišta, zasićenje, i povećanje kapaciteta za sprovođenje zakona je dovelo do značajnog pada nivoa krijumčarenja, što pokazuje i smanjenje broja vatrenog oružja i municije presretnute na granicama proteklih godina”, ukazuje Globalna Inicijativa.

Međutim, kako se ukazuje u izveštaju, tržište nedozvoljenog vatrenog oružja i dalje je značajno, a ilegalna trgovina oružjem “i dalje je popularan izvor prihoda za kriminalne grupe u Srbiji”.

Jedan od prepoznatih problema je i trgovina ljudima. Srbija je u izveštaju prepoznata kao “izvor, tranzit i destinacija” za žrtve trgovine ljudima.

“Žene i deca su izložena seksualnoj trgovini, uključujući dečji brak, u susednim zemljama, dok se trgovina muškarcima obično odvija radi prisilnog rada, uglavnom u građevinskoj industriji”, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da se strani muški radnici, uglavnom iz Vijetnama i Indije “navodno susreću sa prinudom rada u Srbiji”.

Od zemalja regiona, iza Srbije je po Globalnom indeksu organizovanog kriminala Crna Gora, koja se nalazi na petom mestu u Evropi (od 44 zemlje).

Slede Bosna i Hercegovina (zauzima osmo mesto u Evropi), Albanija (na petnaestom mestu), Hrvatska (na šesnaestom mestu u Evropi) i Severna Makedonija (na osamnaestom mestu u Evropi).

Za Kosovo nisu dostupni podaci.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti