Srbija pod prijetnjom američkih sankcija, ako kupi rusko oružje

0

 

Direktorica Centra za evroatlanske studije (CEAS) Jelena Milić izjavila je u ponedjeljak da bi Srbija po automatizmu pala pod sankcije SAD-a ako bi kupila rusko oružje.

“Američki Kongres je, zbog ruskog mešanja u izbore u SAD-u, ali pre svega zbog ilegalne aneksije Krima, usvojio zakon koji se zove ‘Borba protiv američkih neprijatelja kroz sankcije’. To su sektorske sankcije, najčešće je to blokada sredstava, zabrana kupovine i slične stvari… Nisu sankcije onog tipa kakve su Srbiji bile nametnute devedesetih godina od Saveta bezbednosti i Generalne skupštine Ujedinjenih nacija”, objasnila je Milić na televiziji O2, prenosi Tanjug.

Ona dodaje da na to ne mogu utjecati ni State Department, ni Bijela kuća i da nema veze to što je Srbija vojno neutralna zemlja.

‘Sankcije po automatizmu’
“Srbija bi pala po automatizmu pod sankcije zato što bi eventualno kupila oružje. Ništa lično, to jeste poenta, to je zakon koji je usvojio Kongres. State Department i Bela kuća tumačenje tog zakona ne mogu da promene. U Americi je zakon – zakon i nije ništa lično”, naglasila je direktorka CEAS-a.

Milić kaže da bi u tom slučaju pod sankcijama bili samo određeni sektori.

“Pod sankcije bi pali samo oni delovi koji su imali veze sa kupovinom, delovi ministarstava ili pojedinci”, rekla je Jelena Milić.

Na temu ruskog oružja u Srbiji govorio je i specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer, koji je u ponedjeljak boravio u Beogradu i tamo obavio razgovore sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kako je javila Jelena Glušac, izvještač Al Jazeere iz Beograda, Palmer je, govoreći o nedavnoj zajedničkoj vojnoj vježbi Srbije i Rusije i tadašnjem prvom predstavljanju raketnog sistema S-400 van ruskih granica, rekao da bi mogućnost raspoređivanja ruske vojne opreme na tlu Srbije moglo otvoriti mogućnost određenih sankcija Srbiji.